Zweedse miljoenenboete Google voor ‘ondergraven vergeetrecht’

De Zweedse privacytoezichthouder Datainspektionen (DPA) heeft Google een boete van 75 miljoen Zweedse kronen opgelegd (zo'n 7 miljoen euro) omdat het bedrijf volgens hen in strijd met Europese privacyregels GDPR handelt.
De boete is het gevolg van een in 2017 begonnen onderzoek naar de afhandeling van verzoeken rond het recht te worden vergeten. Google handelde volgens DPA bij verzoeken om uit de zoekresultaten te worden geschrapt te traag of te beperkt.
In hetzelfde jaar droeg DPA de zoekgigant op om in twee gevallen resultaten te verwijderen, maar volgens de toezichthouder koos Google voor de ‘smalste interpretatie van wat nodig was’ en in het tweede geval maakte Google te weinig haast.
De privacywaakhond sommeert verder dat Google stopt met het informeren van websites dat bepaalde zoekresultaten zijn gefilterd en op wiens verzoek dat is gebeurd.
“Dit stelt de eigenaar van de website in staat om de webpagina in kwestie op een ander adres te herpubliceren en zo weer in zoekresultaten te verschijnen. Dit betekent praktisch dat het vergeetrecht wordt ondergraven”, aldus de toezichthouder.
Volgens DPA heeft Google geen juridische grond om site-eigenaren op deze wijze over zulke delisting uit de zoekresultaten te informeren. Google heeft drie weken om tegen dit besluit in beroep te gaan.
Het bedrijf voert met regelmaat juridische strijd over het vergeetrecht, onder meer in Nederland en in Duitsland, rond veroordeelde moordenaars die uit de zoekresultaten wilden. Meer bij Datainspektionen
Praat mee