banner festival 23

— woensdag 11 maart 2020, 11:27 | 0 reacties, praat mee

Zweedse miljoenenboete Google voor ‘ondergraven vergeetrecht’

AFP

De Zweedse privacytoezichthouder Datainspektionen (DPA) heeft Google een boete van 75 miljoen Zweedse kronen opgelegd (zo'n 7 miljoen euro) omdat het bedrijf volgens hen in strijd met Europese privacyregels GDPR handelt. Laatste wijziging: 11 maart 2020, 11:53

De boete is het gevolg van een in 2017 begonnen onderzoek naar de afhandeling van verzoeken rond het recht te worden vergeten. Google handelde volgens DPA bij verzoeken om uit de zoekresultaten te worden geschrapt te traag of te beperkt.

In hetzelfde jaar droeg DPA de zoekgigant op om in twee gevallen resultaten te verwijderen, maar volgens de toezichthouder koos Google voor de ‘smalste interpretatie van wat nodig was’ en in het tweede geval maakte Google te weinig haast.

De privacywaakhond sommeert verder dat Google stopt met het informeren van websites dat bepaalde zoekresultaten zijn gefilterd en op wiens verzoek dat is gebeurd.

“Dit stelt de eigenaar van de website in staat om de webpagina in kwestie op een ander adres te herpubliceren en zo weer in zoekresultaten te verschijnen. Dit betekent praktisch dat het vergeetrecht wordt ondergraven”, aldus de toezichthouder.

Volgens DPA heeft Google geen juridische grond om site-eigenaren op deze wijze over zulke delisting uit de zoekresultaten te informeren. Google heeft drie weken om tegen dit besluit in beroep te gaan.

Het bedrijf voert met regelmaat juridische strijd over het vergeetrecht, onder meer in Nederland en in Duitsland, rond veroordeelde moordenaars die uit de zoekresultaten wilden. Meer bij Datainspektionen

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.