— donderdag 2 december 2010, 12:05 | 0 reacties, praat mee

Zweden handhaaft arrestatiebevel Assange

Het Zweedse arrestatiebevel tegen Julian Assange, de oprichter van klokkenluidersite WikiLeaks, blijft gehandhaafd. Het hooggerechtshof in Zweden wees het bezwaar van Assange tegen het arrestatiebevel donderdag af. De in Australië geboren Assange moet zich verantwoorden voor beschuldigingen van verkrachting, die in Zweden zouden hebben plaatsgevonden. Er is zelfs een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door de internationale politieorganisatie INTERPOL.

Volgens Assange was de seks met wederzijds instemmen en is de zaak een poging hem en WikiLeaks in diskrediet te brengen. Wikileaks heeft in de afgelopen maanden honderdduizenden geheime documenten gepubliceerd over de oorlog in Irak en Afghanistan en diplomatiek berichtenverkeer. De Verenigde Staten zijn in verlegenheid gebracht door die publicaties.

Er is inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek van start gegaan naar het lekken van vertrouwelijke overheidsdocumenten naar de klokkenluidersite Wikileaks.

De druk op Wikileaks en Assange wordt groter. Er komen ook steeds meer bedreigingen aan het adres van de oprichter binnen. Woordvoerder Kristinn Hrafnnson van WikiLeaks stelde woensdag dat de veiligheid van Assange in het geding is. Een voormalig adviseur van Canadese premier Stephen Harper zei zelfs in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS zelfs dat Assange zou moeten worden omgebracht. Later zei hij in Canadese media spijt te hebben van deze uitspraak.  Meer bij de BBC / ANP via BNR

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.