data als kans

— donderdag 12 september 2019, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Zoon Egyptische hoofdredacteur meegenomen als pressiemiddel

Egyptische troepen bewaken de locatie van een aanslag met een autobom, vorige maand. Er vielen 20 doden. | Aly Fahim / AFP

Veiligheidstroepen in Egypte hebben dinsdag een inval gedaan bij het huis van hoofdredacteur Magdi Shandi van het onafhankelijke dagblad al-Mashad. Toen die niet thuis bleek, hebben ze zijn zoon Omar meegenomen, tot Shandi zichzelf zou melden. Laatste wijziging: 12 september 2019, 09:13

De hoofdredacteur meldde de ontvoering in een bericht op Facebook. Waarom de autoriteiten Shandi willen spreken is niet duidelijk; er is geen aanklacht geformuleerd tegen hem of zijn zoon. Shandi zegt dat er vanwege het ontbreken van een aanklacht geen reden is om zichzelf bij de politie aan te geven.

Dagblad al-Mashad ligt al langere tijd overhoop met de Egyptische autoriteiten. In maart van dit jaar werd de krant, na berichten over corruptie binnen de politie, al veroordeeld tot een boete van omgerekend bijna 2800 euro. De website van al-Mashhad werd bovendien geblokkeerd binnen Egypte.

Mogelijk is een interview met een oppositieleider de aanleiding voor de intimidatie. Die doet daarin beschuldigingen dat de overheid geruchten de wereld inbrengen om politieke tegenstanders die willen meedoen met de parlementsverkiezingen te beschadigen. Verder bracht de krant stukken over de wijze waarop de overheid met oudheden omgaat en werd vermeende corruptie door president al-Sisi en het leger beschreven.

Persvrijheidsorganisatie CPJ heeft bij de Egyptische openbaar aanklager protest aangetekend tegen de gang van zaken. “Het kritisch schrijven over zaken die het publieke belang aangaan is geen misdaad en de familie van een journalist tot doelwit maken is volstrekt onacceptabel”, aldus CPJ-secretaris voor het Midden-Oosten Sherif Mansour.

Bekijk meer van

Egypte CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.