— woensdag 11 december 2019, 11:52 | 0 reacties, praat mee

China en Turkije ook in 2019 koploper gevangen journalisten

Een pandabeeld op de plek waar een historische Oeigoeren-begraafplaats werd gebulldozerd. Wie verslag doet, riskeert celstraf.

Ook in 2019 zaten wereldwijd honderden collega's gevangen vanwege hun journalistieke activiteiten, blijkt uit de jaarlijkse peiling van persvrijheidsorganisatie CPJ. China en Turkije voeren met respectievelijk 48 en 47 gevangen journalisten de ranglijst aan. Wereldwijd zitten 250 journalisten vast. Laatste wijziging: 11 december 2019, 11:58

CPJ merkt op dat er in Turkije nog tientallen rechtszaken lopen tegen journalisten. Anderen zijn vanwege beroepsprocedures op dit moment nog in vrijheid: het aantal gevangen journalisten kan dus nog oplopen. Van onafhankelijke journalistiek is in Turkije nauwelijks nog sprake, constateert CPJ.

China treedt hard op tegen journalisten die verslag proberen te doen van demonstraties in Hongkong of repressie van de Oeigoeren-moslims, waar China concentratie- en heropvoedingskampen voor heeft ingericht.

Naast bovengenoemde landen zijn Saudi-Arabië en Egypte actief in het gevangen zetten van journalisten. Dit jaar steeg het aantal gevangen journalisten in Saudi-Arabië fors: het land deelt nu met 29 journalisten de derde plaats met Egypte. De brute moord op journalist Jamal Khashoggi, waar kroonprins Mohammed bin Salman volgens VN-rapporteur Agnès Callamard de hand in had, bleef zonder gevolgen.

Bin Salman heeft zich enkel in vage bewoordingen over de moord uitgelaten.

Hoewel Egypte de prominente fotograaf Shawkan en blogger Alaa Abdelfattah lieten gaan, moesten ze zich elke avond bij een politiebureau melden. Alaa Abdelfattah werd in september 2019 weer gevangen gezet. De organisatie handhaaft vanwege de verregaande bewegingsonvrijheid Shawkans status als gevangene.

De meeste journalisten (95 procent) zitten vast voor verslaggeving over hun eigen land. Onderwerpen als politiek, mensenrechten en corruptie brengen journalisten in het vizier van repressieve overheden. Ruim de helft van de gevangen journalisten schreef voor een online medium. Meer bij CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.