banner anp

— donderdag 14 september 2017, 09:09 | 1 reactie, praat mee

College van procureurs-generaal buigt zich over NRC-incident

Een AWACS-toestel over Limburg.. Er zijn veel klachten over geluidsoverlast door de toestellen | Marcel van Hoorn / ANP

Het College van procureurs-generaal, dat het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie toetst, zegt uiterst serieus te gaan kijken naar het incident waarbij een freelance-fotograaf van dagblad NRC onder druk is gezet om foto's in te leveren.

“Voorop staat dat het College hecht aan vrije nieuwsgaring en dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Een goede en open relatie met de journalistiek is van groot belang voor het Openbaar Ministerie”, stelt het college. Ze willen eerst de feiten duidelijk hebben, voor er een inhoudelijke reactie op het incident wordt gegeven.

Vast staat dat de beelden op de openbare weg zijn gemaakt, aldus het College in een eerste reactie. Verder meende de officier van justitie van het parket Limburg dat het op deze wijze vorderen van die beelden niet strijdig was met geldende richtlijnen. Het college gaat bekijken of dat zo is.

Fotograaf Chris Keulen was op reportage met NRC-journalist Paul van der Steen om verslag te doen van geluidsoverlast van zogeheten AWACS-vliegtuigen die opereren vanuit een nabijgelegen NAVO-basis. Keulen maakte foto’s van een confrontatie tussen een Amerikaanse militair in burgerkleding en een omwonende.

Toen Keulen en Van der Steen naar het politiebureau gingen om een getuigenverklaring af te leggen, werd Keulen op “intimiderende en onprettige” wijze bejegend om zijn foto’s van het incident af te staan.

Toen hij dat weigerde werd hij enkele uren vastgezet. Ondertussen werden er kopieën gemaakt van de foto’s.

Praat mee

1 reactie

Huub van Heiningen, 15 september 2017, 09:47

De regionaal zeer bekende fotograaf Gerrit van Mourik had voor dit soort situaties ruim een halve eeuw geleden een aardige oplossing. Pijlsnel nadat hij een opname had gemaakt waarvoor justitie belangstelling kon hebben haalde hij het rolletje uit zijn Rolleiflex om dat te verwisselen voor een rolletje vol porno, dat hij voor dit soort gelegenheden altijd bij zich had. Dat liet hij met veel protestvertoon in beslag nemen. De volgende dag stonden dan - b.v. van het op 1 maart 1951 in BovenLeeuwen neergestorte militaire vliegtuig - zijn foto’s in de dagbladen, die er leuk voor betaalden.
Iets dergelijks moet toch ook in onze dagen nog mogelijk zijn !

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.