persmonitor_press_unlimited

— donderdag 9 september 2010, 09:23 | 3 reacties, praat mee

Zeuren over niks. Uitgesproken Telegraaf

RECENSIE Verslaggever Hans Jaap Melissen kijkt voor Villamedia wat het nieuwe televisieseizoen aan nieuwe journalistiek brengt. Na Afghanistan, Irak en Haïti is het tijd voor het slagveld Hilversum. Ik wilde een rechts tv-avondje. Want dat kun je tegenwoordig bestellen. Bij ‘Henk en Ingrid’ Hagoort. Het begon al goed. Net voor het zes uur nieuws zag ik een spotje van de PVV. Dat kent iedereen waarschijnlijk al, maar ik ben wel eens ergens anders. In 'enge' moslimlanden bijvoorbeeld.

Een vliegtuig landt, begeleid door de stem van Geert:  ‘Nederland is de controle over haar grenzen kwijt.’  En, nog gevaarlijker: ‘Job Cohen vindt het niet zinvol dat iedereen Nederlands leert.’

Tuurlijk Geert. Het Nederland, met háár grenzen. Of bedoelde je het Nederland met haargrenzen? Kijk daarom wil Cohen dat niet, omdat onze Neandertaal niet te leren is. Blijkbaar.

Een deel van het spotje zat ook in UitgesprokenWNL. Laat ik het niet over het charisma van Michiel Bicker Caarten hebben. Als hij maar goede vragen stelt. Aan Robin Linschoten. Wie zegt u? Kroonlid SER. VVD.

Het maakte allemaal niks uit volgens Robin, dat de VVD in zee gaat met de PVV die rare dingen roept. Want de PVV had niks met de VVD/CDA regering te maken, of zoiets. MBC liet het gebeuren en dacht: ‘Oja, natuurlijk’, zoals de Telegraaf niks te maken heeft met WNL.

Zou het niet meer mogen van Henk, echt rake vragen stellen? En dan bedoel ik niet de eenzame stoere vraag, zonder follow-up: kijk mij eens iemand bang maken. Nee, maar gewoon doorvragen als iemand het heeft over de massa-immigratie, milieuvervuiling of koeken bakken. En dan cijfers, feiten en andere munitie paraat hebben. Misschien mag alleen Clairy Polak het nog. 

De onbekende verslaggever in de WNL reportage over gemeenten die aan ontwikkelingshulp doen, probéérde het. Alleen hielpen de cijfers hem niet echt. We hadden het over 16 miljoen euro, verdeeld over 148 gemeenten. Snoepreisjes dus. Om de moed erin te houden in het grijze Almere of landerige Liempde. ‘Stukje’ cultuur snuiven, ‘hulpje doen’ en thuis de foto’s laten zien.

Zeuren over niks. Uitgesproken Telegraaf.

Lees ook:
Robben, nazi-zaad en Achmadinejad
Bij de EO is Uitgesproken beter verteerbaar

Bekijk meer van

Praat mee

3 reacties

Bob Lagaaij, 9 september 2010, 11:50

Tsja. E e n tegenwerping: ontwikkelingshulp door gemeenten heb ik op deze - kritische - manier nog niet teruggevonden bij de publieke omroep. Kun je dat dan toch winst noemen?

F van Rutten, 9 september 2010, 12:26

Tsja, het columneren is niet iedereen gegeven natuurlijk.

Melissen bagatelliseert het probleem achter die paar miljoen waarover Uitgesproken WNL zich m.i. terecht druk maakt. Ons land heeft een landelijk beleid voor ontwikkelingshulp. Dat beleid staat al langere tijd ter discussie. Tegelijkertijd maken gemeenten zich erg druk over de taken die ze vanuit de landelijke overheid over hun schutting gegooid krijgen. Dan is het dus nergens voor nodig om op eigen houtje, zonder eigen (!) expertise, een extra wissel te trekken op de toch al onder druk staande gemeentelijke begroting.

Dit afdoen als ‘zeuren over niks’ zegt alles over hoe journalist Melissen naar deze ontwikkeling kijkt. En met hem vele andere redacties die het niet nodig vinden dit zelf kritisch te bejegenen.

Mag ik zeggen blij te zijn dat er weer een omroep is die zich hier wel druk om maakt?

Melissen, 9 september 2010, 14:37

Tsja nummer drie, terwijl ik WNL juist wilde aanmoedigen ook eens kritisch naar de algehele ontwikkelingshulp te kijken, zoals ik dat zelf (en anderen) al jaren doe….

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.