training eu starters

— donderdag 1 juni 2023, 14:28 | 2 reacties, praat mee

Zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor aov

© Robin Utrecht / ANP

Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) "op basis van de huidige inzichten". Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent. Laatste wijziging: 1 juni 2023, 14:30

Voor zelfstandigen met lagere inkomsten zal de premie lager uitvallen, en het bedrag is van de belasting aftrekbaar. Maar “voor sommige zelfstandigen is dit ook echt een groot bedrag”, erkende de bewindsvrouw in debat met de Kamer. Zij rekent erop dat zelfstandigen, zoals freelancers, de hogere kosten kunnen doorrekenen door hogere tarieven te vragen aan opdrachtgevers.

Tot nu toe doet een flink deel van de zelfstandigen dat nog niet, bijvoorbeeld uit angst om opdrachten te verliezen aan goedkopere concurrenten. Maar als de aov straks verplicht is, zal dat aandeel toenemen, verwacht Van Gennip.

De verplichting om langdurig verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte of letsel, maakt deel uit van het pensioenakkoord en de hervormingen van de arbeidsmarkt. Van Gennip kiest voor een wachttijd van één jaar waarin zelfstandigen zelf hun inkomensverlies moeten opvangen. Daarna komt de verzekering tot uitkering.

Het kabinet stelt overigens ook een ‘opt-out’ voor, voor mensen die liever een private verzekering afsluiten in plaats van mee te doen aan de publieke verzekering. Zo’n verzekering moet wel “ten minste dezelfde dekking en premie” kennen als de publieke variant. Zelfstandigen die voor een opt-out kiezen, moeten wel nog een stabiliteitsbijdrage leveren aan de publieke verzekering. Van Gennip verwacht dat een groot deel van de zelfstandigen onder de publieke verzekering blijft vallen. “En dat moet ook.” Maar hoeveel mensen een publieke verzekering moeten hebben en hoe hoog de bijdrage is, wordt nog onderzocht.

Politieke partijen zijn verdeeld over de opt-out. GroenLinks en PvdA zijn tegen de mogelijkheid, volgens de VVD is deze juist “essentieel” voor de verplichte aov.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

MLP Loomans, 1 juni 2023, 23:14

Wat zou een onvoorwaardelijk baisinkomen toch een goede oplossing zijn voor al die bureaucratie!

info@serv-media.nl, 2 juni 2023, 14:19

Ik reken misschien wel verkeerd, maar toch…. 1,1 miljoen ZZPers die maandelijks 225 euro inleggen maakt een pot geld van 247.500.000 euro per maand. Dan ben ik toch benieuwd hoeveel van die betalers na een jaar nog in de ziektewet zitten. Een ding is zeker, de lobby van de verzekeraars voor dit potje zal dit slechte plan er koste wat kost doordrukken. Dat is voor mij tegen die tijd een mooi moment om m’n pensioenpotje aan te gaan spreken, waarin meer inkomen zit dan mijn huidige gemiddelde inkomen min die 225 euro. Overigens duurde invoering an de Pensioenwet 15 jaar, dus er is nog hoop.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.