— maandag 16 augustus 2021, 08:39 | 0 reacties, praat mee

Zeker 10 Afghaanse mediawerkers zouden naar Nederland moeten komen

Een eerdere demonstratie van vertalers in Afghanistan. - © Foto: EPA

Een snelle inventarisatie onder de Nederlandse media en freelance correspondenten die over Afghanistan hebben bericht de afgelopen jaren heeft duidelijk gemaakt dat tien Afghaanse mediawerkers die samenwerkten met journalisten van Nederlandse media acuut gevaar lopen. Mogelijk komen daar de komende dagen nog een paar mensen bij.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Free Press Unlimited (FPU). Die heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren een urgent verzoek gericht aan de Nederlandse regering deze mensen een visum te geven. Eerder haalden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada al Afghanen die media hielpen weg uit het land.

Daarnaast is er volgens Free Press Unlimited een veel grotere groep Afghaanse journalisten zonder directe link met Nederlandse media, maar die wel met steun vanuit Nederland of Europa of op eigen kracht aan onafhankelijke nieuwsvoorziening doen en die onder de huidige omstandigheden hun leven niet langer zeker zijn binnen Afghanistan.

In Afghanistan lopen honderden journalisten, stringers en tolken gevaar. Free Press Unlimited heeft vanuit haar noodfonds een bijdrage gegeven waarmee 47 journalisten naar een voorlopige veilige plek zijn verplaatst.

Volgens informatie van FPU zijn er ongeveer 4.000 actieve journalisten en mediapersoneel in Afghanistan, waarvan 600 vrouwen. Zeker de helft van hen loopt acuut gevaar en 300 van hen zijn door bemiddeling van persvrijheid organisaties inmiddels ondergebracht in lokale safe houses. Door de snelheid van het Talibanoffensief zijn sommige van die lokale safe houses, zoals in Herat, inmiddels opgeheven en naar Kaboel verplaatst.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.