persveilig seminar

— vrijdag 11 maart 2016, 09:04 | 0 reacties, praat mee

‘Zaman leverde zelf bijdrage voor huidige situatie’

Journaliste Fréderike Geerdink schrijft in Het Parool dat Zaman zelf ook een bijdrage heeft geleverd in de situatie waarin de krant zich nu bevindt. De uitgever van Zaman heeft banden met de Gülen-beweging van prediker Fethullah Gülen, die eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd werd van verraad. Laatste wijziging: 11 maart 2016, 09:57

In 2013 waren de AKP-regering van toen nog premier Erdogan en de Hizmetbeweging van prediker Fethullah Gülen dikke vrienden, schrijft ze. Gülenaanhangers waren op sleutelposities terecht gekomen in allerlei bureaucratische instituten, inclusief het juridisch apparaat.

Ze waren ook betrokken bij mediarechtszaken. Bij de zogeheten KCK-mediarechtszaak in 2013, De KCK is een koepel van Koerdische organisaties, waar de gewapende PKK deel van uitmaakt, stonden veertig ‘KCK-journalisten’ terecht. Slechts een enkeling kwam vrij. De rechter was een Gülenrechter, zo schrijft Geerdink.

“De Gülenbeweging was medeverantwoordelijk voor de KCK-rechtszaken, en de steun voor het kapot proberen te maken van de Koerdische politieke beweging droop ook van de kolommen in Gülenmedia, zoals dagblad Zaman en het Engelstalige zusje Today’s Zaman.” Zij hebben Erdogan geholpen zo stevig in het zadel te komen en het is volgens Geerdink onverdraaglijk dat zij nu worden weggezet als voorvechters van de democratie en persvrijheid.

“Ze leerden de waarde van persvrijheid pas kennen en spreken zich er pas fel over uit nu ze hun vrijheid zelf kwijtraken. Een mea culpa over het onterecht opsluiten van militairen en Koerden, inclusief journalisten, is er nooit geweest, en openheid van zaken over hun precieze rol bij die antidemocratische juridische blamages hebben ze nooit verschaft.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.