de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— donderdag 6 december 2018, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Zaak Khashoggi: Turkije vaardigt eerste arrestatiebevelen uit

Een demonstrant draagt een masker van de Saudische kroonprins Bin Salman, tijdens protesten tegen de moord | Erdim Sahin / EPA

Turkije heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee Saudiërs, die ervan worden beschuldigd de moord op journalist Jamal Khashoggi te hebben gepland. De twee mannen staan in direct contact met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die zelf ontkent iets van de moordplannen te hebben geweten.

De beschuldigde Saudiërs zijn Ahmad al-Assiri en Saud el-Qahtani, meldt de New York Times op basis van anonieme Turkse bronnen. Saudi-Arabië voert zelf ook een onderzoek uit naar de moord, al lijkt die er vooral op gericht om de kroonprins uit de wind te houden. Saudi-Arabië heeft inmiddels 18 mensen opgepakt, maar Al-Assiri en El-Qahtani zitten daar niet tussen.

De Saudische lijn is dat Khashoggi’s dood het gevolg van een uit de hand gelopen ondervraging is, maar laat onbeantwoord waarom er een team specialisten naar Instanbul vloog. Een van hen is een patholoog-anatoom met een botzaag op zak. In de Verenigde Staten is vorie maand een rechtszaak aangekondigd tegen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA - zij hadden volgens klagers de in Amerika woonachtige Khashoggi moeten waarschuwen over het dreigend gevaar.

De CIA is er overigens van overtuigd dat Bin Salman persoonlijk op de hoogte was van de moordplannen.

Het lichaam van Khashoggi is niet gevonden. Hij is vermoedelijk op het consulaat in Instanbul in stukken gezaagd en het gebouw uitgesmokkeld. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Jamal Khashoggi

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.