training eu starters

— zaterdag 3 juni 2023, 07:14 | 0 reacties, praat mee

YouTube stopt met het verwijderen van onware informatie over de Amerikaanse verkiezingen van 2020

Shutterstock

YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie. Laatste wijziging: 3 juni 2023, 07:17

“De gevaarlijke beslissing om onmiddellijk te stoppen met het verwijderen van content die haat en desinformatie blijft zaaien en zo onze democratie bedreigt, moet onmiddellijk worden teruggedraaid”, liet Nora Benavidez van Free Press weten.

De aankondiging van de videowebsite, die eigendom is van Google, wijkt af van het oorspronkelijke beleid dat in december 2020 werd ingevoerd. Toen werd geprobeerd onware beweringen de kop in te drukken. Die werden voornamelijk door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de wereld in geholpen. Hij stelde dat hij de verkiezingen verloor van Joe Biden doordat de verkiezingen “gestolen” zouden zijn.

Regels tegen onware informatie blijven bestaan
“De mogelijkheid om openlijk te debatteren over politieke ideeën, zelfs als ze controversieel zijn of gebaseerd op onbewezen aannames, hoort bij een functionerende democratische gemeenschap, zeker tijdens het verkiezingsseizoen”, aldus een blogpost van YouTube.

Bovendien blijven andere regels tegen onware informatie over de verkiezingen bestaan, waaronder het verbod op content die kiezers misleidt of die mensen aanzet tot het verstoren van democratische processen, aldus YouTube.

Bekijk meer van

YouTube Nepnieuws

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.