word actief nvj klein

— woensdag 27 juni 2018, 14:51 | 0 reacties, praat mee

Woede om uitspraak Wieringa over aanslag Telegraaf

ANP / Koen van Weel

UPDATE Schrijver Tommy Wieringa neemt zijn grap over de aanslag op De Telegraaf niet terug. Toen presentator Twan Huys dinsdag tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de aanslag op het pand van De Telegraaf ter sprake bracht, reageerde Wieringa met: “Dat werd tijd.” Dat leidde tot een lachsalvo van de aanwezige burgemeesters. Dat leverde hem veel woedende reacties op sociale media op. Laatste wijziging: 27 juni 2018, 14:56

Woedende reacties
“Nog niet zo lang geleden was iedereen en zijn moeder (Wieringa zelf vast ook) Charlie. Nu is een aanslag op een redactie daags erna al voer voor grappen”, schreef voormalig De Correspondent-adjunct Karel Smouter op Twitter. Ook RTV Rijnmond-hoofdredacteur Ib Haarsma heeft geen goed woord over voor de opmerking: “Lachen om een aanslag op journalisten. Ik begrijp niet dat je dit over je lippen krijgt.”

Eerder al spraken de hoofdredacties van De Telegraaf en Panorama hun afschuw uit over de opmerking van Wieringa. Wieringa stelde dat voor Panorama – dat vorige week zijn redactie zag beschieten met een antitankwapen – ‘hetzelfde geldt’ als voor De Telegraaf. Hoofdredacteur Peter van de Kraats tegenover De Telegraaf: “Als je zo letterlijk onder vuur ligt en het dan zo neerzet als: eigen schuld dikke bult, dan is dat echt bizar.”

Ook de aanwezige burgemeesters, wethouders en ambtenaren krijgen op sociale media een veeg uit de pan om hun lachsalvo. Hetzelfde geldt voor presentator Twan Huys. “Hoe goed je bent als journalist, wordt bepaald op de momenten die er toe doen”, schrijft Ton F. van Dijk op zijn website. Hij noemt het pijnlijk dat Huys Wieringa niet van repliek diende. “Als er een aanslag wordt gepleegd op een krant, is dat ook een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Iedere journalist zou dat moeten begrijpen.”

‘Bespottelijk’
Wieringa stelt in een reactie tegenover het AD dat het bespottelijk zou zijn om zijn grap terug te nemen. “Het is een grap, meer kan ik er niet van maken”, aldus Wieringa die verder zegt dat zijn grap best kon omdat er geen gewonden zijn gevallen. “Die verontwaardiging, het slachtofferschap, dat past deze krant het minst, met GeenStijl als onderdeel van het bedrijf. Laat ze het over de aanslag zelf hebben in plaats van de drie woorden die als grap bedoeld waren.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.