website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Woede om uitspraak Wieringa over aanslag Telegraaf

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 27 juni 2018, 14:51

ANP / Koen van Weel

ANP / Koen van Weel

Nieuws UPDATE Schrijver Tommy Wieringa neemt zijn grap over de aanslag op De Telegraaf niet terug. Toen presentator Twan Huys dinsdag tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de aanslag op het pand van De Telegraaf ter sprake bracht, reageerde Wieringa met: “Dat werd tijd.” Dat leidde tot een lachsalvo van de aanwezige burgemeesters. Dat leverde hem veel woedende reacties op sociale media op.

Woedende reacties
“Nog niet zo lang geleden was iedereen en zijn moeder (Wieringa zelf vast ook) Charlie. Nu is een aanslag op een redactie daags erna al voer voor grappen”, schreef voormalig De Correspondent-adjunct Karel Smouter op Twitter. Ook RTV Rijnmond-hoofdredacteur Ib Haarsma heeft geen goed woord over voor de opmerking: “Lachen om een aanslag op journalisten. Ik begrijp niet dat je dit over je lippen krijgt.”

Eerder al spraken de hoofdredacties van De Telegraaf en Panorama hun afschuw uit over de opmerking van Wieringa. Wieringa stelde dat voor Panorama – dat vorige week zijn redactie zag beschieten met een antitankwapen – ‘hetzelfde geldt’ als voor De Telegraaf. Hoofdredacteur Peter van de Kraats tegenover De Telegraaf: “Als je zo letterlijk onder vuur ligt en het dan zo neerzet als: eigen schuld dikke bult, dan is dat echt bizar.”

Ook de aanwezige burgemeesters, wethouders en ambtenaren krijgen op sociale media een veeg uit de pan om hun lachsalvo. Hetzelfde geldt voor presentator Twan Huys. “Hoe goed je bent als journalist, wordt bepaald op de momenten die er toe doen”, schrijft Ton F. van Dijk op zijn website. Hij noemt het pijnlijk dat Huys Wieringa niet van repliek diende. “Als er een aanslag wordt gepleegd op een krant, is dat ook een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Iedere journalist zou dat moeten begrijpen.”

‘Bespottelijk’
Wieringa stelt in een reactie tegenover het AD dat het bespottelijk zou zijn om zijn grap terug te nemen. “Het is een grap, meer kan ik er niet van maken”, aldus Wieringa die verder zegt dat zijn grap best kon omdat er geen gewonden zijn gevallen. “Die verontwaardiging, het slachtofferschap, dat past deze krant het minst, met GeenStijl als onderdeel van het bedrijf. Laat ze het over de aanslag zelf hebben in plaats van de drie woorden die als grap bedoeld waren.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.