banner festival 23

— woensdag 30 december 2015, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Roger Vleugels: pas op voor de nieuwste Wob-beslis-trend

Sinds kort wordt door overheden steeds vaker gevraagd een Wob-verzoek om te zetten in een informatieverzoek, schrijft Wob-deskundige Roger Vleugels aan zijn volgers op social media. Journalisten moeten niet zo maar op een dergelijk verzoek in gaan, want het kan je onderzoek danig frustreren. Vogels heeft een korte handleiding opgesteld met welke vragen je jezelf moet stellen als zo'n verzoek wordt gedaan. Laatste wijziging: 31 december 2015, 11:33

Sinds kort wordt steeds vaker gevraagd om een Wob-verzoek om te zetten in een informatieverzoek. Juridische kul want welke vraag naar kopie van documenten dan ook is een Wob-verzoek, maar dit terzijde.

Er kunnen voordelen zijn, vooral fake-voordelen, zoals gefaseerd aanleveren, inclusief nieuw gemaakte overzichten, enz.

Er zijn vooral nadelen zoals: de 2x28 dagen beslistermijn is weg; inzet rechtsmiddelen waaronder bezwaar&beroep is weg; de verstrekondergrens van de Wob is weg; vaak is de Wob-ambtenaar weg [en vervangen door een voorlichter met geen benul van de Wob]; enz.

Wat te doen als gevraagd wordt om een Wob-verzoek om te zetten in een informatieverzoek? Denk goed na over akkoord/niet-akkoord. Neig je naar ja hanteer dan de volgende drie regels:

  Ga niet akkoord met omzetten Wob-verzoek in informatieverzoek, maar biedt aan dat het Wob-verzoek AANGEHOUDEN MAG WORDEN tot na de verstrekking o.b.v. informatieverzoek, en biedt aan om het Wob-verzoek, als de verstrekking voldoet ,daags na ontvangst van die verstrekking in te trekken.
  Spreek een verstrekdatum af; doorgaans ruimer dan de 2x28 dagen van de Wob.
  Geef aan dat de aanhouding van het Wob-verzoek ophoudt als de verstrekdatum niet gehaald wordt en/of als de verstrekking onder de maat is. Geef aan dat in dat geval, zonder nader bericht, daags na de verstrekdatum een ingebrekestelling ingediend zal worden.

Drie redelijke punten. Mochten ze verzet oproepen dan roept dat vragen op over de oprechtheid van het verzoek tot omzetting.

Bekijk meer van

WOB Wob wob Roger Vleugels Recht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.