— woensdag 19 mei 2021, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: onafhankelijke nieuwssite Tut.by offline na invallen

TASS

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben met een verwijzing naar vermeende belastingontduiking de onafhankelijke nieuwssite Tut.by offline gehaald. Minstens drie journalisten werden bij een inval op de redactieburelen in Minsk gearresteerd. Laatste wijziging: 19 mei 2021, 08:49

Er werden verder huiszoekingen gedaan bij journalisten. De autoriteiten stellen dat het gaat om een omvangrijk onderzoek naar belastingontduiking; internationale persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties zien er enkel het smoren van onafhankelijke geluiden in.

De site is offline. Volgens het verantwoordelijke ministerie zou de site verboden informatie hebben gedeeld en samenwerken met een mensenrechtenorganisatie waarvan de licentie niet op orde is. De Wit-Russische journalistenvereniging heeft de inval scherp veroordeeld.

Volgens een woordvoerder is duidelijk dat de autoriteiten Tut.by offline willen hebben en daarbij geen enkel middel schuwen.

Voor zover bekend zijn hoofdredacteur Maryna Zolatava, financieel journalist Elena Tolkatsjeva en Daria Danilova opgepakt. Danilova is het hoofd van data-analysebedrijf RocketData; zij zou binnen Tut.by werken aan een nieuw, niet nader geduid project. mee bij CPJ

Bekijk meer van

Wit-Rusland Tut.by

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.