— donderdag 14 augustus 2014, 14:27 | 0 reacties, praat mee

Journalisten met een ziel

Is journalistiek eigenlijk wel een vak, wat is nieuws, moet het waar zijn wat je meldt? En heeft het vak van journalist zijn een prijs? In de televisieserie ‘Kijken in de ziel’ van interviewer Coen Verbraak komen twaalf journalisten over dat soort dilemma’s aan het woord. Laatste wijziging: 18 augustus 2014, 14:14

Verbraak sprak in deze serie eerder met onder meer psychiaters, voetbaltrainers en advocaten. Andere advocaten of psychiaters zullen tijdens de serie over hun beroep waarschijnlijk weinig nieuws horen. Dat geldt natuurlijk ook voor journalisten die nu naar hun collega’s kijken. En dat moet ook gelden voor Verbraak. Hij stelde vragen waarop hij ook prima zelf het antwoord kan geven.

Toch biedt ‘Kijken in de ziel’ niet alleen buitenstaanders een aardig kijkje in de ziel van de journalistiek.  Op de snijtafel heeft Verbraak de twaalf gesprekken van gemiddeld zo’n 2,5 uur tot zes vlotte afleveringen van 35 minuten weten terug te brengen.

Zelf vindt Verbraak dat er minder diepgang in zit dan bij andere series. Tegenover NRC Handelsblad zei hij: ‘De ene beroepsgroep heeft meer vlees om in te bijten dan de andere. Een arts vraag ik naar zijn gesprek met een patiënt die dood gaat, een journalist naar hoe hij zijn interview voorbereidt. Dat is van een andere orde. Het gaat dit keer niet over levensvragen.’

Toch had Verbraak dat soort levens­vragen best kunnen stellen en eigenlijk doet hij dat ook. Bijvoorbeeld aan Step Vaessen, verslaggever van Al Jazeera English in Indonesië. Zij vertelt dat ze soms eerst helpt bij een ramp en dan pas verslag doet. En dat zoiets altijd een worsteling geeft.

En Verbraak heeft nu eenmaal makkelijke praters uitgekozen die voor geen enkele vraag weglopen. Dat levert minder gepeins en meer gepraat op. Zo zegt Frits Wester wel erg vaak ‘ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat…’.

Aardig aan de serie is dat we weer eens kunnen vaststellen dat journalistiek alles is behalve wetenschap. Er zijn geen geschreven, laat staan ongeschreven regels, wat je in welke situatie doet. Niet alleen weet niemand een sluitende definitie te geven van het vak, ook de vraag wat nu eigenlijk ‘nieuws’ is, leidt niet tot consensus.

En gelukkig maar. Persvrijheid en pluriformiteit zijn belangrijke waarden. Belangrijker dan een sluitende definitie van journalistiek. Boven alles is journalistiek mensenwerk. Werk dat relativering behoeft, maar wat je desondanks met hart en ziel moet bedrijven. En dat laat Verbraak prachtig zien.

 

Kijken in de ziel (NTR). Met Johan Derksen,  Frits van Exter, Arnold Karskens, Sven Kockelmann, Bart Middelburg, Clairy Polak, Evert Santegoeds, Marike Stellinga, Step Vaessen, Dominique Weesie, Frits Wester en Rob Wijnberg.
Op 11, 18 en 25 augustus om 21.10 uur op Nederland 2. Meer informatie op: http://tek.st/70
Alle afleveringen zijn te bekijken via uitzendinggemist.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.