word studentlid

— maandag 6 januari 2014, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Winnaars Scriptieprijs Villamedia bekend

De Scriptieprijs Villamedia 2013 is toegekend aan Meike Plant (26) voor de masterscriptie, en Thalina Koeleman (22) voor de bachelorscriptie. Meike Plant (UvA) schreef over ‘Radio Nederland Wereldomroep en informatiestromen naar Sub-Sahara Afrika(.pdf), terwijl Thalina Koeleman (CHE) zich afvroeg: ‘Kunnen vrouwenbladen nog zonder digitale interactie?(.pdf). Laatste wijziging: 23 september 2014, 22:41

Opmerkelijk vond de jury – bestaande uit Aleid Truijens, voorzitter, en Ivo Barends en Klaske Tameling – dat de bachelorscripties (allemaal hbo-scripties) beter waren dan in het verleden wel het geval is geweest, terwijl de kwaliteit van de masterscripties juist was gedaald. Had de jury in 2012 moeite om een winnaar aan te wijzen omdat er verschillende uitstekende scripties waren, in 2013 toonden alle scripties wel tekortkomingen. Met name het gebrek aan persoonlijkheid, aan creativiteit stuitte de jury tegen de borst, en ook het steeds maar weer terugkomen van ‘framing’ en ‘narratieve’ journalistiek, van ‘modelletjes’ en inhoudsanalyses, in plaats van argumenten en observaties. ‘Keurige scriptie’, verzuchtten juryleden meer dan eens, ‘maar zó saai, zó weinig origineel!’ Daarnaast was het taalgebruik vaak slordig. Bovendien worden steeds meer scripties in het Engels geschreven, terwijl lang niet altijd duidelijk is wat daar het voordeel van is (typisch Nederlands onderwerp, Nederlandse citaten bijvoorbeeld) en de auteur het Engels dikwijls niet goed (genoeg) beheerst, met rare fouten en kromme zinnen als gevolg.

Ook de winnende scripties hebben dus wat vlekjes, al was wel meteen duidelijk dat deze twee tot de top van de piramide behoorden. Door de plus- en minpunten tegen elkaar af te wegen, en de argumenten op een rijtje te zetten kon de jury toch tot een gezamenlijk oordeel komen.

De winnende masterscriptie heeft als kern de ‘Nieuwe Informatie-Orde’ die er, in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, volgens VN-organisaties moest komen. Op papier een mooi, idealistisch streven: het nieuws moest meer van Zuid naar Noord, of van Zuid naar Zuid stromen, in plaats van altijd maar via de Westerse ‘monopoliehouders’, de grote persbureaus, te lopen. In werkelijkheid zaten er nogal wat (geo-) politieke adders onder het gras. Los daarvan streefde ook Radio Nederland Wereldomroep (RNW) ernaar, de informatiestromen te verleggen en de zuidelijke landen meer kansen te bieden. Meike Plant onderzocht hoe RNW dat ideaal trachtte te verwezenlijken en in welke mate dat gelukt is voordat de Nederlandse politiek tot opheffing van deze omroep besloot. Daartoe combineerde Plant een historische studie en haar eigen waarnemingen, bij RNW in Nederland en in Afrika. Die combinatie was een pluspunt, aldus de jury, die verder oordeelt: ‘Creatief onderwerp, ambitieus. Interviews goed gedaan. We hebben er iets van opgestoken.’ Wel vond de jury de aanloop erg lang, waardoor de scriptie wat onevenwichtig werd. Een interview met Meike Plant vindt u hier.

In de categorie ‘bachelor’ bekijkt winnaar Thalina Koeleman de websites van vijf vrouwenbladen (Libelle, Viva, Linda, Santé en http://www.pinterest.com http://www.red.nl/”>Red) en de mate waarin de papieren bladen naar die websites of de sociale media verwijzen. Ook onderzoekt ze hoe genoemde bladen met de sociale media omgaan. Hoe actief zijn ze op Facebook, Pinterest, www.twitter.com, YouTube of Instagram? Reageren ze (snel) op vragen en opmerkingen? Is er sprake van een dialoog tussen bladen en lezeressen/gebruiksters sociale media? ‘Mooi, actueel onderwerp (denk aan Sanoma),’ oordeelt de jury. ‘Heel behoorlijk geschreven, goed afgebakend, met praktijkvoorbeelden en aanbevelingen.’ Wel heeft de jury bezwaar tegen de retorische titel, waarop het antwoord nogal voor de hand ligt. Het is een euvel dat meer scripties vertonen. ‘Letten docenten daar niet op?’ Een interview met Thalina Koeleman vindt u hier.

De Scriptieprijs Villamedia 2013 zal, evenals vorig jaar, worden uitgereikt in het stadhuis van Hilversum, tegelijk met de prijs voor de Journalist van het Jaar. Dat zal gebeuren op 20 februari. De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door Hilversum Mediastad.


 

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.