training eu starters

— vrijdag 15 januari 2016, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Winnaars Scriptieprijs Villamedia 2015: twee bachelors

Flickr CC BY-SA 2.0 / Ryan Hyde

De winnaars van de Scriptieprijs Villamedia 2015 zijn Hendriëlle de Groot (‘Euthanasie in de psychiatrie. Onderbelichte aspecten in de Nederlandse dagbladen’) en Anne Vader (‘Stemmentrekkers in de regio – hoe regiopolitici zich profileren en media over hen schrijven’). Opmerkelijk is, dat het in beide gevallen om bachelorscripties gaat, bij wijze van grote uitzondering; de jury achtte geen van de ingezonden masterscripties de prijs waardig. Van de winnende bachelorscripties daarentegen vond de jury de kwaliteit goed genoeg om zelfs in de mastercategorie te kunnen meedingen. Vandaar dat zij samen de bachelor- en de masterprijs delen. Laatste wijziging: 21 januari 2016, 14:27

Zowel Anne Vader als Hendriëlle de Groot komen van de opleiding Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. De jury prees voor beide scripties de originaliteit van de onderwerpen (‘prikkelend’, ‘niet gemakzuchtig’, ‘gedurfd’), de uitwerking ervan (‘diepgravend’, ‘voortvarend’) en de stijl van de (‘zeer leesbare’) scripties, die naast een verantwoord opgezet onderzoek ook goede journalistieke verhalen bevatten. ‘Uitstekende journalistiek’!

De kwaliteit van de bachelor-inzendingen (alle van hbo-opleidingen) lag al met al hoger dan de afgelopen jaren, terwijl de masterscripties eerder als ‘gemiddeld’ beoordeeld werden. Een tegenovergestelde tendens, dus. ‘Als scriptie niet slecht, maar niet deze prijs waardig,’ luidde meer dan eens het oordeel. Opvallend is verder dat de masterscripties steeds vaker ‘mediastudies’ zijn en niet over de praktijk van de journalist gaan of op basis van eigen onderzoeksjournalistiek zijn geschreven. Stilistisch was er op diverse scripties nogal wat aan te merken, niet alleen vanwege de ‘droge’ wetenschappelijke taal, maar omdat er slordigheden en taalfouten in stonden. En voor de zoveelste keer betreurde de jury dat masterscripties meer en meer in het Engels geschreven worden, ook wanneer noch het onderwerp, noch de opleiding of de nationaliteit van de auteur het gebruik van die taal rechtvaardigt. Het grootste probleem hierbij is de kwaliteit van het Engels, waarin masterstudenten toch vaak zichtbaar minder bekwaam zijn dan in hun eigen taal. Maar jammer was toch vooral dat de masterscripties de juryleden niet op het puntje van hun stoel kregen: ‘Saai!’. Soms was het onderwerp op zich wel boeiend, maar dan liet de uitwerking te wensen over.

Opmerkelijk was ten slotte de neiging van (potentiële) inzenders om scripties te laten meedingen met onderwerpen die niet echt over journalistiek of media gingen en dus niet aan de gestelde criteria beantwoordden. Eén bachelorscriptie en één masterscriptie bevonden zich in het grensgebied, maar volgens de jury toch nét buiten de grens.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.