e learning nvj

— donderdag 15 januari 2015, 13:15 | 0 reacties, praat mee

Winnaar Scriptieprijs Villamedia bekend

De Scriptieprijs Villamedia 2014 is toegekend aan Hanna Lütke Lanfer (27) voor haar masterscriptie ‘A tug-of-war: power, the media and a politician.’ Een scriptie die, aldus de jury, ‘aan het denken zet’. De politicus in Hanna Lütke Lanfers scriptie is Christian Wulff, voormalig president van de Bondsrepubliek en gedwongen af te treden door de onthullingen in de pers. Maar wat had hij, op de keper beschouwd, misdaan? Een private lening afgesloten om een appartement te kopen, om zo minder rente te betalen. Niet handig wellicht voor zo een vooraanstaand politicus, maar ook weer geen halszaak.

Toch voelde Wulff zich gedwongen om zijn functie neer te leggen na een campagne in met name Bildzeitung, een krant met wie hij toch voorheen goede banden had. Een uitgelekt telefoontje van Wulff naar de hoofdredacteur van de boulevardkrant hielp ook al niet – al staat geenszins vast dat de president hiermee de publicatie probeerde tegen te houden. De lezingen hierover lopen uiteen. Echter, niet alleen Bild, ook kwaliteitskranten berichtten over de affaire – en zelfs een gerespecteerd blad als de Süddeutsche Zeitung bleek zich te laten meeslepen door de emotie en uiteindelijk de hetze, zo liet de analyse van Hanna Lütke Lanfer zien. ‘Verrassend’, noemt de jury deze uitkomst. De studie wordt beoordeeld als zorgvuldig, goed geschreven, goed leesbaar (zelfs in het Engels, terwijl de auteur geen native speaker is) en, meer in het algemeen, ‘een goed verhaal en een case study die de case overstijgt.’

Een andere scriptie in de categorie ‘master’ krijgt een eervolle vermelding. Dat is ‘Stilte, we zijn aan het schieten. Conflictjournalistiek in Israël’ van Kaya Bouma. De jury noemde dit ‘een goed leesbare, boeiende, journalistieke scriptie over en afgerond onderwerp’. Vooral het journalistieke aspect stelden de juryleden op prijs, en met name het feit dat de auteur naar Israël is afgereisd en daar mensen heeft geïnterviewd en zich dus niet hebt beperkt tot een inhoudsanalyse. ‘De auteur geeft blijk van journalistiek talent.’

De Scriptieprijs wordt uitgereikt gelijktijdig met de Journalist van het Jaar, op 17 februari a.s. De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door Hilversum Mediastad.

In de categorie ‘bachelor’ is dit jaar geen prijs toegekend, omdat het aantal inzendingen te laag was. De jury achtte het in die omstandigheden weinig zin hebben om een winnaar aan te wijzen.

De jury bestaat uit Aleid Truijens, voorzitter, Cyntha van Gorp en Ayolt de Groot. Aleid Truijens is columnist en boekenrecensent bij de Volkskrant en auteur van o.a. een biografie van F.B. Hotz. De beide andere juryleden zijn zelf oud-Scriptieprijswinnaars.


Volgende week verschijnt er een interview met de winnares op Villamedia.nl

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.