Wilders krijgt veel media-aandacht
In tegenstelling tot het beeld dat politicus Geert Wilders uitdraagt - dat de media tegen hem samenspannen - blijkt dat ze de PVV-leider juist een ruim podium bieden. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Nieuwsmonitor, een onderzoeksbureau dat analyses uitvoert op berichten in de media. Gemiddeld wordt de PVV-politicus in honderd artikelen per maand besproken, een situatie die bovendien al sinds september 2004 bestaat. De Nederlandse Nieuwsmonitor bekeek berichtgeving van het NOS Journaal, RTL Nieuws, De Telegraaf, de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad. Opmerkelijk genoeg besteedt De Telegraaf (vanaf 2004) met 1436 artikelen relatief weinig aandacht aan de PVV-voorman, tegenover De Volkskrant met 2639 artikelen.
Ook in de afgelopen verkiezingsperiode kreeg Wilders meer aandacht dan andere fractieleiders. De berichtgeving rondom Wilders is niet ingegeven door ‘linkse vooringenomenheid’ noch door rechtse vooringenomenheid, stellen de onderzoekers. “Veeleer is er nog steeds sprake van medialogica, waarbij alle media en masse berichten over de uitspraken van Wilders”, blijkt uit het rapport. [.pdf]
Wilders heeft sinds zijn vertrek uit de VVD fractie de mediapodia voor het uitkiezen, stelt Nieuwsmonitor. Wilders is de meest besproken partijleider van een oppositiepartij, dankzij prikkelende uitspraken als ‘tsunami van islamisering’, ‘politiek correcte prietpraat’ en de veelbesproken ‘kopvoddentaks’. “Van een cordon médiatique is “absoluut geen sprake”, stellen de onderzoekers. Alleen in het voorjaar van 2008 kreeg Rita Verdonk met Trots Op Nederland tijdelijk meer aandacht. Dat Balkenende en Bos meer in artikelen voorkomen, mag niet verbazen - gezien hun regeringsdeelname.
Bijzonder is dat VVD-voorman Rutte, die nu een sleutelrol speelt in de formatie van een nieuw kabinet, de laaste jaren weinig media-aandacht heeft gehad.