Jodal

— woensdag 17 december 2008, 12:08 | 7 reacties, praat mee

Wilders haalt uit naar NRC-redacteur

UPDATE In het kerstnummer van HP/DeTijd rekent Geert Wilders af met de media. In het bijzonder met Frank Vermeulen, NRC-redacteur opinie en debat, die een scherpe column schreef waarin hij Wilders neerzette als haatzaaiende hypocriet. Maar dat was niet Wilders grootste bezwaar. Erger vond hij het dat de journalist drie maanden eerder nog met ‘tranen in de ogen’ in de werkkamer van de politicus zat, omdat zijn zoontje ’s ochtends vroeg van zijn bed was gelicht: hij had Wilders telefonisch bedreigd. Het nummer had hij via zijn vader bemachtigd. Wilders in HP: ‘Die journalist smeekte me of ik alsjeblieft de aangifte tegen zijn zoon wilde intrekken. Dat heb ik niet gedaan. (...) Moet ik zijn naam noemen? Ja, ik zal het maar doen. Het gaat om Frank Vermeulen.’ Volgens Vermeulen ‘overdrijft de heer Wilders een beetje’. Meer bij de Volkskrant. Inmiddels is duidelijk dat Vermeulen geen politieke columns meer mag schrijven. De kwestie is een belemmering geworden in zijn functioneren, aldus NRC. Laatste wijziging: 18 december 2008, 09:59

Bekijk meer van

Praat mee

7 reacties

Jan Scheffer, 17 december 2008, 20:02

Wat een vreemde kop gebruikt u. ‘Wilders haalt uit naar NRC-redacteur.’ Het grote nieuws is namelijk de onethische houding van een NRC-redacteur en de onverkwikkelijke bedreiging die zijn zoon aan het adres van de politicus Wilders afleverde.
Net zoals de NRC redacteur heeft u volgens mij last van vooringenomenheid. U vermeldt bijvoorbeeld niet dat de betreffende journalist tot september chef politiek was. Een zeer relevant gegeven. Hoe heeft dit de verslaggeving van het NRC beinvloedt? Vervolgens begint u het stukje met een opmerking over een column die Geert Wilders niet beviel. Je zou zeggen dat dit niet echt de opbouw is van een nieuwsartikel. Het belangrijkste eerst. De rest van het stuk is erg warrig en lijkt alleen maar tot doel te hebben om Wilders neer te zetten als de hoofdschuldige, terwijl het toch echt Frank Vermeulen is, die in de fout is gegaan. Ik ben geen grote fan van Wilders, maar met zulke artikels raakt de journalistiek nooit het stigma kwijt van linkse paladijn.
NRC Handelsblad heeft ondertussen het belang van de zaak begrepen en de betreffende redacteur zijn politieke column afgenomen.

OIivier, 17 december 2008, 22:37

Helemaal mee eens. Als het zo is gegaan als vermeld - en betrokkene helpt de waarheidsvinding niet door geen uitgebreid weerwoord te geven - is dit niks meer dan een grof schandaal. Persoonlijk vind ik dan het afnemen van een column nog mild. Je zou iemand er voor mogen ontslaan.
De kwaliteitscollega heeft gezondigd tegen het allerhoogste gebod: Gebruik niet je professionele macht voor privé gewin. Hiermee ben je als journalist in één keer al je geloofwaardigheid kwijt.

Rob, 17 december 2008, 23:50

Primeur voor HP/De Tijd, in het laatste nummer van hoofdredacteur Henk Steenhuis. Mag ook wel eens gezegd worden. Kunnen ze goed gebruiken.

No name, 18 december 2008, 14:23

Donker toont zich een krachtdadig hoofdredacteur die begrijpt wat de taak is van de krant en die de steun uit de zak van de overheid daardoor niet nodig zal hebben.

No Name, 18 december 2008, 14:32

Als het echt waar is wat in De Volkskrant staat is de vader even erg als de zoon, die Frank Vermeulen denkt dat hij door mensen te intimideren Wilders kan laten bedreigen. Als hij zo te werk gaat bij Wilders, zal hij dat ook doen bij anderen.
Als ik verantwoordelijk zou zijn voor NRC Handelsblad zou ik heb ontslaan. Voor iemand die zo te werk gaat, kun je geen verantwoordelijkheid willen dragen.

frank, 19 december 2008, 08:24

Stuk is natuurlijk verkeerd ingestoken. Kop moet zijn: NRC in de maag met onethische redacteur. Ja ja, NRC, iedereen de maat nemen en dan mensen in dienst houden die alle grenzen in de journalistiek overschrijden. Lekker, zeg. Waar blijft het stuk van Mr Dr Drs F. Jensma over wat wel of niet mag?

no Name, 19 december 2008, 10:04

Totaal verkeerd ingestoken. Wat is dit eigenlijk voor een website?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.