word actief nvj klein

— dinsdag 7 februari 2017, 09:15 | 0 reacties, praat mee

‘Wij gaan door met lokale journalistiek’

De aangekondigde bezuinigingen op de 140 huis-aan-huis bladen bij De Persgroep hebben twee andere uitgeverijen er toe gebracht te verklaren dat zij wel doorgaan met het brengen van lokale journalistiek. Beide erkennen overigens de bijzonder moeilijke marktomstandigheden waar ook De Persgroep over rept bij de motivering van zijn besluit. Laatste wijziging: 7 februari 2017, 09:34

De Persgroep maakte vrijdag bekend dat twee derde van de huis-aan-huisblad journalisten een andere baan krijgt of wordt ontslagen. De lokale kranten worden voortaan op een andere manier van inhoud voorzien.

Uitgever Achterhoek Nieuws schrijft op een van zijn websites: ‘Ook in de Achterhoek geeft De Persgroep meerdere weekbladen uit. Voor de journalisten, die vaak tientallen jaren het lokale nieuws hebben verslagen, is dit een hard gelag. Het is niet alleen voor de betrokken redacteuren betreurenswaardig, maar ook voor de diversiteit en kwaliteit van de lokale nieuwsvoorziening is dit slecht. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze website en gelijknamige krant, zal er alles aan doen de journalistiek in deze regio op peil te houden.’

Ook Achterhoek Nieuws heeft het moeilijk. ‘Naar onze mening zijn er door de concurrentie erg lage en onrealistische advertentieprijzen gehanteerd. Met als resultaat de uitholling van de journalistieke kwaliteit’.

De uitgever heeft een aantal lokale kranten met een totale oplage van 180.000 exemplaren en een aantal websites.  De toekomst ziet de uitgever tussen print - de papieren krant en magazines - en online in websites, social media en apps.

Norbert Witjes, Hoofd Content BDUmedia, en verantwoordelijk voor 26 huis-aan-huisbladen schrijft in een commentaar: ‘Het probleem van de lokale journalistiek wordt landelijk niet onderkend. De politici in Den Haag, de journalistenvakbond en de landelijke media maken snel de vergissing dat alleen de regionale dagbladen lokale journalistiek bedrijven. (...)

Er zijn wel degelijk lokale nieuwsbladen die de politieke besluitvorming in de gemeenteraad structureel volgen en daar kritisch over berichten. BDUmedia is één van de uitgevers met een lange traditie in de lokale journalistiek. Naast het enige lokale dagblad van Nederland -de Barneveldse Krant- is de uitgever verantwoordelijk voor 26 lokale nieuwsbladen. De redacties daarvan werken allen met een redactiestatuut dat waarborgt dat de berichtgeving onafhankelijk kan plaatsvinden’.

Witjes vindt dat wanneer de samenleving belang hecht aan een goede waakhond van de lokale democratie, ondersteuning van lokale nieuwsmedia de meest voor de hand liggende conclusie is. ‘Mocht dat ook een financiële ondersteuning zijn, dan zou een redactiestatuut als voorwaarde moeten gelden, om de onafhankelijkheid van de berichtgeving te waarborgen.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.