— dinsdag 20 oktober 2015, 15:03 | 0 reacties, praat mee

Wiebes: ‘VAR blijft nog tot april 2016’

Bart Maat / ANP

Het lukt de Belastingdienst niet om per 1 januari 2016 een vervanger voor de huidige VAR-verklaring in te voeren. Deze zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie bewijst de arbeidsrelatie tussen zelfstandige werknemers en een opdrachtgever. Het kabinet heeft besloten dat de VAR verdwijnt, maar staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zegt dat dit door diverse vertragingen pas op 1 april 2016 zal plaatsvinden. Laatste wijziging: 29 oktober 2015, 13:50

Voor de VAR komt een systeem van ‘modelovereenkomsten per sector’. De voorbereidingen voor invoering zijn vergevorderd, aldus Wiebes in een nota [.pdf] aan de Eerste Kamer: “Maar we zijn er nog niet.”

Het wetsvoorstel kreeg kritiek van onder meer de Raad van State, dat vorig jaar oordeelde dat het nieuwe voorstel wat betreft constateren van ‘schijnzelfstandigheid’ niet beter werkt dan het huidige systeem. De term schijnzelfstandigheid wordt gebruikt voor die (langdurige) arbeidsrelaties die, ondanks de inzet van externe zelfstandigen, in de praktijk een vast dienstverband inhouden.

Raad van State stelde in 2014 dat de omvang van het probleem van schijnzelfstandigheid onduidelijk was. “Deze zou best eens veel kleiner kunnen zijn dan gedacht”, aldus de Raad. Onder de huidige VAR-regeling merken vooral zzp’ers de financiële consequenties, wanneer de Belastingdienst concludeert dat er wel degelijk sprake is van een dienstverband.

Modelovereenkomsten moeten opdrachtgevers en zzp’ers de zekerheid bieden dat de Belastingdienst erkent dat er geen sprake is van een dienstverband. Tegenover het ANP stelt D66-senator Alexander Rinnooy Kan dat gesprekken tussen Wiebes en de Eerste Kamer onzekerheid bij zzp’ers en opdrachtgevers over de uitwerking van de wetswijziging kan wegnemen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.