— woensdag 27 januari 2016, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Eerste Kamer stemt in met einde VAR

Bart Maat / ANP

In de Eerste Kamer is nu toch een meerderheid te vinden voor de plannen van staatssecretaris Wiebes om de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) te vervangen door modelovereenkomsten per sector.

Wiebes heeft beloofd dat zzp’ers en hun opdrachtgevers tot mei volgend jaar aan de nieuwe werkwijze kunnen wennen. De Belastingdienst zal niet direct streng ingrijpen als er aanloopproblemen zijn. Een externe commissie zal de modelovereenkomsten bovendien toetsen.

Dat was voor fracties van de VVD, PvdA, CDA, PVV, en naar verwachting SP voldoende om in te stemmen met het einde van de VAR. De nieuwe opzet gaan komende mei in. De modelcontracten moeten werkgevers en zzp’ers zekerheid geven dat de Belastingdienst hun werkrelatie niet als vast dienstverband ziet.

Zowel zelfstandigen als opdrachtgevers vreesden de effecten van de nieuwe plannen, die zijn bedoeld om situaties waar eigenlijk sprake is van een vast dienstverband aan te pakken. Deze ‘schijnzelfstandigen’ wil de Belastingdienst sneller kunnen opsporen. Opdrachtgevers ontlopen in zulke constructies afdracht van loonbelasting en sociale premies.

Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen de modelcontracten straks bekijken via de site van de Belastingdienst. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Eric Wiebes Belastingdienst

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.