basis naar compleet

— dinsdag 13 februari 2024, 07:10 | 2 reacties, praat mee

Wet open overheid wederom trager: In 2023 moest je gemiddeld 172 dagen wachten

© ANP / Imago Sportfotodienst GmbH

Ministeries reageren steeds later op verzoeken om informatie te delen met bijvoorbeeld burgers en journalisten. In 2023 moesten ze gemiddeld 172 dagen wachten op documenten die was opgevraagd door een beroep te doen op de Wet open overheid (Woo). Dat is vijf dagen langer dan een jaar eerder, melden onderzoekers van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), de Open State Foundation en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Laatste wijziging: 13 februari 2024, 11:31

Burgers, journalisten, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen ministeries en ook andere overheidsorganisaties vragen om informatie door een Woo-verzoek in te dienen. Op deze manier krijgen ze inzicht in hoe besluiten zijn genomen, bijvoorbeeld door e-mails en gespreksverslagen in te zien.

Het kost ministeries vaak veel tijd om informatie bij elkaar te zoeken en om te bepalen wat openbaar kan worden gemaakt en wat niet.

Lees ook: Organisaties doen voorstellen aan informateur om Wet open overheid te verbeteren

28 dagen
Wettelijk gezien moeten overheidsorganisaties binnen 28 dagen reageren. Zij mogen die termijn verlengen tot 42 dagen als meer tijd nodig is. Maar in de praktijk doen ministeries er vaak veel langer over om te reageren. In ruim vier op de vijf gevallen komt het antwoord te laat.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert met een gemiddelde van 91 dagen het snelst op Woo-verzoeken. Het ministerie van Financiën laat gemiddeld 239 dagen op zich wachten en is daarmee het langzaamst.

Informatie niet goed geordend
Een van de veelgehoorde redenen waarom ministeries te laat reageren, is dat informatie niet goed geordend is en daardoor moeilijk terug te vinden is. De onderzoekers vinden dat geen goed verweer, omdat de meeste informatie uit enkele systemen te halen valt. Naar hun mening moeten bovendien veel te veel mensen in de ambtelijke top de documenten goedkeuren voordat deze openbaar mogen worden gemaakt. Soms kijken zelfs ministers mee.

De onderzoekers overhandigen hun rapport dinsdag aan Kamerleden, die donderdag in debat gaan over de Woo.

Bekijk meer van

Wet Open Overheid

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Dellebeke, 13 februari 2024, 12:33

Ook vwb inzageverzoeken bij #AIVD (=buiten de #WOO om!) duurt behandeling meer dan 8 à 9 maanden of langer

photopress, 13 februari 2024, 15:43

Als de wettelijke termijn 28 is.moet je er voor zorgen dat er voor elke dag langer minstens €100.000 moet worden betaald .
Het lijkt er op dat de roverheden die graag alles verborgen houden dit met pure opzet afhandeld.
Kennelijk zijn deze ambtenaren er jig nooit van overtuigd dat zij in dienst zijn van het volk en niet het Nederlandse volk in dienst is van de Roverheid.
Dus je moet deze ambtenaren niet alleen gaan aanpakken op de werkvloer maar ze eventueel ook persoonlijk aanspraklijk stellen dus omdat ze in diens zijn van het Nederlandse volk kunnen ontslaan.
Nu komen ze er met hun grote arrogante gezicht tee gemakkelijk vanaf dus aanpakken die gasten waar ze het gevoeligst zijn dus hun baan die op het spel staat lang er door jullie geen echte actie wordt ondernomen door bv rechtsspraak enz hebben ze gewoon lak lees schijt aan journalisten en de bevolking.
Het is immers in hun belang dat de vieze en vuile was niet openbaar wordt .
Want als dit op een normale dus in het wettelijke termijn van die 28 dagen zou plaats vinden denk ik dat de staat der Nederlanden snel de afgrond in gaat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.