e learning nvj

— zondag 19 juni 2022, 13:30 | 1 reactie, praat mee

Werknemers Apple Store richten voor het eerst in de geschiedenis van het techbedrijf een vakbond op

© AP/ Andy Wong

De meerderheid van de werknemers van een Apple Store in de Verenigde Staten heeft voor de oprichting van een vakbond gestemd. Het is voor het eerst dat personeel van het Amerikaanse techbedrijf, dat dit soort stappen altijd heeft ontmoedigd, zich heeft verenigd. Laatste wijziging: 19 juni 2022, 13:35

Van de 110 werknemers van de winkel in Townson in de staat Maryland stemden er 65 voor en 33 tegen. De telling werd live uitgezonden door het federale agentschap dat toezicht hield op de stemming. De medewerkers willen zich aansluiten bij een vakbond die de International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) heet.

Een groep werknemers met de naam AppleCORE (Coalitie van georganiseerde retailmedewerkers van Apple) voerde campagne voor de oprichting van een vakbond. Ze eisen inspraak over lonen, werktijden en veiligheidsmaatregelen.

Het besluit in Townson kan ertoe leiden dat werknemers van andere Apple-winkels in de VS zich ook aansluiten bij een vakbond. De arbeidersbeweging probeert al langer personeel van Apple en andere grote techbedrijven zover te krijgen zich te verenigen, maar tot nu zonder veel resultaat. Wel hebben werknemers van een magazijn van Amazon in New York begin april ingestemd met de oprichting van een vakbond, een primeur voor het concern in de VS. Amazon heeft echter gevraagd de uitslag te annuleren en een tweede stemming te houden.

Bekijk meer van

Apple

Praat mee

1 reactie

JW van Teeckelenburgh, 20 juni 2022, 14:29

En wat heeft dit met journalistiek te maken?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.