banner festival 23

— vrijdag 9 september 2016, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Weer onrust bij Holland Media Combinatie

De Stichting Ondersteuning HDC Media is uitermate bezorgd over de gang van zaken bij Holland Media Combinatie (HMC), onderdeel van de Telegraaf Media Groep. De nu nog zelfstandige regionale kranten van TMG dreigen te worden ontmanteld en opgeslokt door De Telegraaf, zo schrijft de stichting in een persbericht. Het zou beter zijn HMC onder te brengen in een joint venture met gelijksoortige partners waarmee al wordt samengewerkt, zo stelt de stichting voor. Laatste wijziging: 9 september 2016, 12:13

De Stichting Ondersteuning HDC Media is opgericht vanuit de redacties van de HDC-dagbladen Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. De stichting stelt zich ten doel een positief kritische rol te spelen waar het gaat om de ontwikkelingen in de regionale dagbladwereld. De stichting is ook aandeelhouder van TMG.

Pijnpunten voor de Stichting zijn de voorgenomen verhuizing van de centrale redactie van Holland Media Combinatie van Alkmaar naar Amsterdam en de dreigende samenvoeging met de landelijke krantenorganisatie van TMG. Dat zou zeker geen beter perspectief bieden op versterking van de regionale functie van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander.

Vorig jaar nog werd een beleid aangekondigd waarbij meer verantwoordelijkheden zouden worden gelegd bij de vier dagbladtitels van Holland Media Combinatie, maar van dat beleid is tot nu toe weinig of niets gebleken, aldus de Stichting. Er zouden op titelniveau hoofdredacteuren worden aangesteld die, onder leiding van een algemeen hoofdredacteur, samen met de commercie de aanwezigheid van de krant in de betrokken regio moesten versterken. Hoofdredactie, redactieraad en redactie steunden het voorgestelde beleid van meer decentralisatie.

De redactieraad van Holland Media Combinatie is in dat proces nog wel naar de rechter gestapt, omdat het redactiestatuut met voeten werd betreden. De journalistieke onafhankelijkheid van de redactie was in het geding. De rechter stelde de redactieraad in het gelijk. Naar de mening van het stichtingsbestuur waren alle hinderpalen vervolgens uit de weg geruimd om verder te decentraliseren.

TMG lijkt nu echter weer een nieuwe koers te gaan varen. Ook de nu aangekondigde commerciële terugtocht in de regio baart de stichting zorgen. Het advertentiebedrijf zorgt mede voor ‘het smoel’ van de regionale krant in het verspreidingsgebied. Het verdwijnen van ‘sales’ uit de regio betekent minder binding met het bedrijfsleven.

De nu aangekondigde reorganisatie is alleen gebaseerd op het snijden in de kosten, waarbij een helder perspectief ontbreekt. Van een afweging die mede is gestoeld op journalistieke normen en waarden, blijkt niets. Het staat voor het bestuur van de stichting buiten kijf dat een regionaal krantenbedrijf beter in staat is de journalistieke taken in het verspreidingsgebied uit te voeren dan een grote landelijke organisatie. Met andere woorden: het democratisch rendement is hoger. Nogmaals: het is de verantwoordelijkheid van de uitgever om daarmee terdege rekening te houden.

De Raad van commissarissen en raad van bestuur van TMG zouden moeten overwegen om Holland Media Combinatie onder te brengen in een joint venture met gelijksoortige partners, als Noordelijke Dagbladcombinatie (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad) en Concentra Media Nederland (Limburgs Dagblad, De Limburger). Met deze uitgeverijen wordt al samengewerkt op landelijke advertentiegebied. Versterking van bedrijfsonderdelen op de wijze als voorgesteld sluit aan op de visie van de raad van bestuur: versterking door middel van samenwerkingsverbanden, aldus de stichting.

Bekijk meer van

TMG Holland Media Combinatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.