training eu starters

— dinsdag 11 april 2023, 11:35 | 2 reacties, praat mee

‘We hadden Laurens Buijs niet moeten vragen in het Achtuurjournaal’

© Harold Versteeg/ANP

Een item uit het Achtuurjournaal van maandagavond leidde tot veel onbegrepen reacties van kijkers op verschillende socialmediakanalen. In het item - over toegenomen geweld tegen de LHBTQ-gemeenschap in Nederland - werd Laurens Buijs opgevoerd, die juist op social media fel van leer trekt tegen diezelfde groep. Dinsdagochtend laat Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur van de NOS, via Twitter weten spijt te hebben van de keuze. Laatste wijziging: 11 april 2023, 13:05

Buijs werd in een item opgevoerd over het toegenomen geweld tegen de LHBTQ-gemeenschap in Nederland. In één week tijd werd een medewerker van een drag café in Groningen mishandeld. In Eindhoven werden bij een bijeenkomst van het COC aanwezigen belaagd. Tijdens de bekerwedstrijd tussen Spakenburg en PSV waren vanaf de tribune homofobe leuzen te horen, waaronder ‘Xavi Simons is homo’ - dit tot afschuw van veel mensen die de wedstrijd via de televisie volgden.

‘De incidenten die je opnoemt zijn afschuwelijk, schandalig’, reageerde Philip Tijsma, woordvoerder van het COC, tegenover het AD. Volgens Tijsma had de wedstrijd tussen Spakenburg en PSV stilgelegd moeten worden naar aanleiding van de spreekkoren.

De keuze om juist Buijs op te voeren in het item, stuitte maandagavond direct op onbegrip van de kijkers. Verschillende medewerkers van de NOS lieten diezelfde avond al tegenover Villamedia weten de keuze te betreuren. ‘Ik weet niet wát er gebeurd is, maar dit kan echt niet’, aldus een medewerker. Juist de keuze voor Buijs is opmerkelijk, omdat hij zich via Twitter meermaals negatief uitlaat over de LHBTQ-gemeenschap.

‘Buijs is onderdeel van een felle discussie over zijn opvattingen over wat hij noemt het ‘radicaliseren’ van een deel van de lhbti+-gemeenschap, en in het verlengde daarvan ook over de achtergrond van agressie tegen lhbti’ers. [...] Omdat hij zelf in het middelpunt staat van een debat over precies dit onderwerp, was hij journalistiek gezien niet de beste duider van deze ontwikkeling. Hier waren we ons als redactie gisteravond onvoldoende van bewust’, schrijft adjunct-hoofdredacteur Haan maandagochtend op Twitter. ‘PS. En ja, natuurlijk evalueren we dit intern. Ter lering.’

Buijs zelf kijkt met tevredenheid terug op zijn televisieoptreden: ‘Hilarisch, al die wokies in paniek over het feit dat ik in het NOS Journaal was🤣🤣 Ze hebben zo hun best gedaan me te cancelen en om al hun eigen fascisme op mij te projecteren, en dan kom ik nog met mijn kop op tv! Het is bijna alsof ik expertise en kennis heb!’

Buijs raakte in opspraak na een opiniestuk op Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam, waarin hij betoogt dat de ‘woke cultuur’ de ‘academische vrijheid bedreigt’. Tegenover NRC zei Buijs dat ‘non-binariteit’ niet bestaat.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Fred Kwint, 17 april 2023, 10:37

Journalistiek is een vak, dat blijkt maar weer eens. Bijna net zo dom in dezelfde week was om Antoine Bodar te vragen om commentaar te geven op het overlijden van Huub Oosterhuis op Radio 1.  Bodar is op zijn zachts gezegd geen fan van Oosterhuis en ene redacteur met ene beetje kennis op het gebied van kerk en samenleving had dit op zijn klompen kunnen aanvoelen. Even googlen voor je iemand uitnodigt misschien? Dit zijn blunders.

Fred Kwint, 17 april 2023, 10:37

sorry, twee keer ene ipv een…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.