website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Media tegen Tweede Kamer: ‘Gooi voorstel Wet open overheid in de prullenbak’

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 24 april 2019, 16:01

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Nieuws De Tweede Kamer moet het voorstel voor de Wet open overheid (Woo) afwijzen. In plaats van het voorstel tot nieuwe wet maken, moet de overheid de bestaande Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moderniseren. Dat schrijven VVOJ-voorzitter Evert de Vos en Hugo van der Parre, voorzitter van de Werkgroep Wob bij de VVOJ, in een brandbrief aan de overheid. Ze worden daarbij gesteund door de hoofdredacties van vijftig media, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

De Tweede Kamer buigt zich dit najaar over het wetsvoorstel van de Woo. De Wet open overheid is bedoeld als opvolger van de Wet openbaar van bestuur (Wob) en heeft als doel het openbaar bestuur transparanter te maken. Maar volgens de brandbriefschrijvers is het wetsvoorstel sinds het in 2012 voor het eerst ter tafel kwam dusdanig uitgekleed dat het geen verbetering, maar juist een verarming van de huidige wet is.

“Was er eerst nog sprake van kortere termijnen voor bestuursorganen om te reageren op informatieverzoeken, van een informatieregister, een informatiecommissaris, uitbreiding van de reikwijdte naar meer bestuursorganen en van actieve openbaarmaking van veel meer documenten, zeven jaar later is daar bijna niets van over”, schrijft de VVOJ in een persbericht.  “Moderniseren en verbeteren van de Wob zal de openbaarheid van bestuur meer bevorderen dan het huidige Woo-voorstel en de journalistieke beter in staat stellen haar controlerende rol in onze democratie te vervullen. Wij dringen er met klem op aan dat de Kamer het wetsvoorstel naar de prullenmand verwijst.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.