— woensdag 24 april 2019, 16:01 | 0 reacties, praat mee

Media tegen Tweede Kamer: ‘Gooi voorstel Wet open overheid in de prullenbak’

Foto: Pexels

De Tweede Kamer moet het voorstel voor de Wet open overheid (Woo) afwijzen. In plaats van het voorstel tot nieuwe wet maken, moet de overheid de bestaande Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moderniseren. Dat schrijven VVOJ-voorzitter Evert de Vos en Hugo van der Parre, voorzitter van de Werkgroep Wob bij de VVOJ, in een brandbrief aan de overheid. Ze worden daarbij gesteund door de hoofdredacties van vijftig media, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

De Tweede Kamer buigt zich dit najaar over het wetsvoorstel van de Woo. De Wet open overheid is bedoeld als opvolger van de Wet openbaar van bestuur (Wob) en heeft als doel het openbaar bestuur transparanter te maken. Maar volgens de brandbriefschrijvers is het wetsvoorstel sinds het in 2012 voor het eerst ter tafel kwam dusdanig uitgekleed dat het geen verbetering, maar juist een verarming van de huidige wet is.

“Was er eerst nog sprake van kortere termijnen voor bestuursorganen om te reageren op informatieverzoeken, van een informatieregister, een informatiecommissaris, uitbreiding van de reikwijdte naar meer bestuursorganen en van actieve openbaarmaking van veel meer documenten, zeven jaar later is daar bijna niets van over”, schrijft de VVOJ in een persbericht.  “Moderniseren en verbeteren van de Wob zal de openbaarheid van bestuur meer bevorderen dan het huidige Woo-voorstel en de journalistieke beter in staat stellen haar controlerende rol in onze democratie te vervullen. Wij dringen er met klem op aan dat de Kamer het wetsvoorstel naar de prullenmand verwijst.”

Bekijk meer van

Woo Wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.