NVJ compleet lid

— woensdag 24 maart 2021, 09:15 | 0 reacties, praat mee

VWN Publicatieprijs voor podcastserie ‘De man en de maan’ van Saar Slegers

VWN Publicatieprijs voor podcastserie ‘De man en de maan’ van Saar Slegers
2019: de Chinese Chang'e-4 maanlander, gefotografeerd vanaf de meegereisde rover Yutu-2, met aan boord de antennes waar Klein Wolt zich sterk voor maakte.

Documentairemaakster Saar Slegers heeft de VWN Publicatieprijs gewonnen voor haar podcast 'De man en de maan', uitgezonden bij de NTR op NPO Radio 1. Slegers volgt daarin astronoom Marc Klein Wolt, die een Nederlands-Chinese radiotelescoop op de achterkant van de maan hielp brengen. Laatste wijziging: 24 maart 2021, 13:17

Afgeschermd van verstoringen van de aarde kan er preciezer naar signalen van nét na de oerknal worden geluisterd. Uiteindelijk lukt het Klein Wolt, maar hij vond de nodige obstakels in zijn weg.

De jury beschrijft de podcast als een page-turner: “Een absolute aanrader voor iedereen die een meeslepende wetenschapspodcast wil beluisteren. De inzending sprong eruit, zelfs tussen de andere producties van hoge kwaliteit.”

“Saar Slegers legde het hele moeizame proces achter de schermen vast. Dit deed ze bovendien in een fraaie compositie, in de vorm van acht originele en goed uitgewerkte afleveringen. De overkoepelende spanningsboog zorgt er volgens de jury voor dat de serie blijft boeien tot het einde.” Alle afleveringen zijn terug te luisteren via de website van NPO Radio 1.

De jury besloot om dit jaar drie publicaties te nomineren. Het artikel Waarom wordt mijn kind niet getest? dat Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic voor De Groene Amsterdammer schreven, werd tweede. Het is daarmee genomineerd voor de European Science Writer of the Year Award.

De derde plaats ging naar naar documentairemaker Rob van Hattum, voor zijn serie ‘Grote vragen’, geproduceerd voor de VPRO. De jury had grote bewondering voor de wijze waarop hij ingewikkelde materie op een eenvoudige manier aan het publiek voorschotelde, door middel van soms zeer persoonlijke portretten van wetenschappers. Meer bij de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.