NVJ compleet lid

— donderdag 21 maart 2024, 10:41 | 0 reacties, praat mee

Maartje Bakker wint VWN-publicatieprijs

Maartje Bakker wint VWN-publicatieprijs
Maartje Bakker (links) neemt de Gouden Beitel en waardecheque in ontvangst van jurylid Ans Hekkenberg - © vwn.nu

Maartje Bakker, journalist bij de Volkskrant, is dit jaar in de prijzen gevallen voor de VWN-publicatieprijs, de prijs voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van 2023. Laatste wijziging: 21 maart 2024, 11:32

Voor haar artikel ‘Laatste in hun soort’ ontvangt Bakker de Gouden Beitel van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland.

In de reportage volgt Bakker vijf wetenschappers die de laatste exemplaren van een soort voor Nederland proberen te behouden. ‘Maartje Bakker maakt de toestand van de natuur in Nederland invoelbaar door in de huid te kruipen van vijf eigenzinnige wetenschappers met een diepe liefde voor een bedreigde soort, zoals de zwarthaarmelkzweefvlieg, het donker pimpernelblauwtje en het rozenkransje’, zo oordeelde de jury.

De jury waardeert nadrukkelijk Bakkers’ schrijfstijl en ‘de originele invalshoek en de fraaie online vertelvorm, met tekeningen, foto’s en filmbeeld. Het is een moedige keuze om in te zoomen op soorten die aanzienlijk minder sexy zijn dan de reuzenpanda of de witte neushoorn’.

Twee jaar geleden won Bakker ook al de Gouden Beitel, toen voor een artikel over proefdieren die hun leven geven voor een coronavaccin. Aan de prijs is een geldbedrag van 524,79 euro verbonden en de jury zal het artikel ook inzenden voor de ‘European Science Journalist of the Year’. En waarom dit specifieke geldbedrag? ‘De VWN hecht er belang aan dat tarieven en lonen in de journalistieke wereld (meer) worden geïndexeerd. De vereniging heeft daarom besloten het oorspronkelijke, eerder gecommuniceerde prijzengeld van 500 euro te corrigeren voor inflatie.’

De tweede prijs gaat naar de NRC-podcast ‘Hoe een samenleving de Zwarte Dood overleeft’. Daarin neemt Hendrik Spiering de luisteraar mee naar de veertiende eeuw, en de belevenissen van de Kirgizische jongeling Samnaq. Spiering vertelt over een van de dodelijkste pandemieën uit de menselijke geschiedenis, een wereldwijde uitbraak van de pest.

De derde prijs is voor Jop de Vrieze en zijn artikel ‘Niet meer tussen de oren’ uit De Groene Amsterdammer. De Vrieze volgde mensen die na een coronavaccinatie ernstige klachten ontwikkelden. Hij ontdekt dat ze weinig gehoor vinden bij reguliere media en daardoor soms in het kamp van de complotdenkers worden getrokken.


De drie finalisten vlnr Hendrik Spiering, Maartje Bakker, Jop de Vrieze. Foto: vwn.nu.

De prijsuitreiking vond plaats op 20 maart. De jury bestond dit jaar uit Ans Hekkenberg (redacteur New Scientist), Mariette Huisjes (bestuurslid SCW Wetenschapsjournalistiek) Niki Korteweg (NRC-journalist, winnaar Gouden Beitel 2022 en European science journalist of the year), en Bruno van Wayenburg (freelance wetenschapsjournalist).

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.