VVOJ betreurt dat Slob onderzoeksgeld inzet voor crisis

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten betreurt dat voor de ondersteuning van huis-aan-huiskranten en lokale omroepen middelen worden ingezet die zijn bedoeld voor de ondersteuning en stimulering van de onderzoeksjournalistiek. En vraagt de minister het geld ook weer beschikbaar te maken voor onderzoeksjournalistiek.
Hoewel de VVOJ blij is met steun voor lokale media, geeft minister Slob hiermee wel een verkeerd signaal af, aldus de VVOJ op haar website.
Is onderzoeksjournalistiek minder belangrijk in tijden van een crisis? Kritische journalistiek is juist van belang als er maatregelen worden genomen die de persoonlijke levenssfeer van burgers raken. Ook is het de onderzoeksjournalistiek die maatschappelijk relevante onderwerpen blijft volgen die in het coronogeweld worden weggedrukt, aldus de vereniging.
De VVOJ verzoekt daarom de minister een garantie af te geven dat er 3,5 miljoen euro beschikbaar blijft voor de onderzoeksjournalistiek, het geld dat oorspronkelijk was bedoeld om structureel de onderzoekjournalistiek te helpen.
Daarmee zijn projecten ondersteund van onder meer Follow the Money, de Regionale Publieke Omroep, De Correspondent, Vers Beton, Investico en Local Focus. Door nu gelden terug te trekken, zullen veel van de inmiddels opgezette projecten het niet meer redden, waarmee extra schade wordt toegebracht aan de onderzoeksjournalistiek.
De VVOJ treedt daarom graag spoedig in overleg met de minister over deze maatregelen.
Praat mee
1 reactie
Rene van zanten, 11 april 2020, 21:51
Check en dubbelcheck
De crie de coeur van de VVOJ is helaas gebaseerd op foute veronderstellingen. De indruk wordt gewekt dat er per onmiddellijk geld is onttrokken aan een programma op gebied van onderzoek journalistiek ‘terwijl dat onderzoek juist in deze tijd van Coronacrisis zo hard nodig is’. Wat een onzin: de pilot die dit jaar draait rond onderzoek journalistiek draait gewoon door. Daar is helemaal niets aan veranderd. Dus al die onderzoek journalisten die menen dat ze juist nu moeten laten zien wat ze allemaal kunnen, die hebben daarvoor de middelen gekregen, die hebben de kans om dat te doen, daar verandert helemaal niets (check).
Wat wél is veranderd, is dat de meeste van de 26 projecten die dit jaar geld hebben gekregen voor het bedrijven van onderzoekjournalistiek, hebben aangegeven dat er in dit tijdsgewricht weinig te onderzoeken valt, omdat de Coronacrisis zo’n alles overheersend thema is. Vandaar dat we hebben afgesproken dat we met die 26 redacties gaan overleggen hoe en wanneer ze dat geld beter kunnen besteden. Dat stond overigens in de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd (check).
In het VVOJ-lijstje van namen van redacties die subsidie krijgen, staan ook redacties die niet in het programma vallen (check). Daarnaast staan er namen in van redacties die net doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ze in een volgende ronde weer subsidie krijgen. Dat klopt ook niet, als die ronde er komt worden ze, net als alle andere aanvragers, gewoon beoordeeld. En óf die volgende ronde er komt, dat is inderdaad de vraag. Het geld dat daarvoor was bestemd is nu inderdaad ingezet om – in die crisis waar de VVOJ het over heeft - lokale redacties te ondersteunen.
René van Zanten
Directeur Stimuleringsfonds voor de Journalistiek