word studentlid

— donderdag 4 augustus 2022, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Vuurwerk tijdens rechtszaak complotdenker Alex Jones na blunder verdediging

Vuurwerk tijdens rechtszaak complotdenker Alex Jones na blunder verdediging
Advocaat Mark Banston confronteert Alex Jones met gelekte mails, sms'jes en financiële gegevens die hem per ongeluk door Jones' advocaat werden toegestuurd | Briana Sanchez / Zuma Press Wire

Door blunders van zijn verdediging is gisteren brisante informatie boven tafel gekomen in de rechtszaak tegen complotdenker Alex Jones van platform InfoWars. Jones' advocaat stuurde financiële gegevens en de volledige inhoud van Jones' telefoon per ongeluk naar de tegenpartij. Laatste wijziging: 4 augustus 2022, 09:57

Jones wordt aangeklaagd door ouders van een zesjarige jongen die in 2012 omkwam bij een massaslachting op een kleuterschool in Sandy Hooks. Naast Jesse Lewis kwamen nog 25 anderen om. Jones noemde die schietpartij in scène gezet en alle omgekomen kinderen slechts acteurs. Het uiteindelijke doel zou invoeren van strengere wapenwetgeving zijn geweest.

Vorig jaar werd Jones schuldig bevonden aan smaad; de huidige zaak gaat onder meer over de hoogte van een schadevergoeding. Jones hield vol dat hij vrijwel platzak is, maar uit de gelekte gegevens blijkt dat zijn platform InfoWars regelmatig 800.000 dollar per dag aan omzet haalde met reclame en de verkoop van voedingssupplementen en andere zogeheten prepper-spullen.

Dat is een samentrekking van het Engelse preparation, een randstroming die zich voorbereidt op het einde der tijden. Volgens Jones waren die piekdagen uitzonderlijke momenten, die samenvielen met belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse politiek. De ouders van Jesse eisen 150 miljoen dollar aan schadevergoeding krijgen voor smaad en aangericht emotioneel leed.

Volgens Jones betekent elke schadevergoeding boven 2 miljoen dollar het einde van zijn platform.

In de gelekte telefoonberichten bleek verder dat Jones als hoofdredacteur jarenlang InfoWars-verhalen over Sandy Hooks goedkeurde, hoewel hij had verklaard daar mee te zijn gestopt. Verder bleef Jones allang in diskrediet gebrachte bronnen promoten, langer dan hij tijdens de rechtszaak stelde. Liegen onder ede is strafbaar met boetes en jaren gevangenisstraf.

Op woensdag stelde Jones dat hij nu gelooft dat de schietpartij echt is gebeurd. Meer bij NBC News

Bekijk meer van

Verenigde Staten Alex Jones

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.