NVJ compleet lid

— woensdag 27 juli 2022, 09:55 | 0 reacties, praat mee

Mogelijk 150 miljoen dollar schadevergoeding in rechtszaak tegen complotdenker Alex Jones

Mogelijk 150 miljoen dollar schadevergoeding in rechtszaak tegen complotdenker Alex Jones
Alex Jones arriveert bij de rechtbank met afgeplakte mond en schudt de hand van zijn advocaat. In de zaal haalde hij het plakband, dat symbool moet staan voor zijn beperkte vrijheid tot meningsuiting, van zijn gezicht. | SIPA

Complotdenker Alex Jones moet potentieel 150 miljoen dollar schadevergoeding betalen in een smaadzaak, aangebracht door ouders van een jongen die in 2012 omkwam bij een schietpartij op een kleuterschool in het plaatsje Sandy Hook. Naast de zesjarige Jesse Lewis kwamen nog 25 anderen om.

Vorig jaar werd hij al schuldig bevonden aan smaad; nu wordt de hoogte van een schadevergoeding besproken.

In zijn programma’s stelde Jones doorlopend dat de Sandy Hook-schietpartij nooit heeft plaatsgevonden. De doden die daar vielen - waaronder twintig kinderen - zijn volgens Jones acteurs. De ouders zeggen in dagblad USA Today dat Jones’ tirades de dood van hun kind nog lelijker maakte, omdat “deze reeks smerige leugens zijn nu voor altijd met zijn dood zijn verbonden.”

Een deel van de schadevergoeding is ook bedoeld voor het opzettelijk aanrichten van emotioneel leed. Jones zou volgens advocaten van de ouders het helingsproces van ouders tien jaar lang hebben verstoord.

De ouders speelden volgens Jones onder een hoedje met de Amerikaanse regering: de in scène gezette schietpartij zou de opmaat zijn om strenge wapenwetgeving in te voeren. Critici zien achter Jones’ tirades vooral een cynische marketingstrategie, bedoeld om voedingssupplementen en survivalgear te verkopen.

De acties en vanwege het verspreiden van nepnieuws besloten platformen om Jones’ mediabedrijf Infowars te weren. Het verdween van sociale media en in 2019 ook van streamingplatform Roku.

Toen Jones bij de zitting arriveerde waarop de hoogte van de schadevergoeding wordt vastgesteld, had hij zijn mond afgeplakt en een verwijzing naar zijn vermeende beperkte vrijheid van meningsuiting.

Ook andere nabestaanden van de schietpartij in Sandy Hook hebben Jones aangeklaagd. Die zaken starten in september.

Bekijk meer van

InfoWars Alex Jones

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.