— donderdag 8 maart 2018, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Vrouwen met etnisch-culturele achtergrond ondervertegenwoordigd in Amerikaanse media

Een van de slides uit het rapport over vertegenwoordiging van vrouwen op (Amerikaanse) redacties | WMC

Een nieuw Amerikaans rapport dat in aanloop naar de Internationale Vrouwendag is verschenen toont grote onvrede aan onder vrouwen met een etnische achtergrond. Amerikaanse redacties hebben nauwelijks women of color in dienst. Bewust of onbewust lijkt er een plafond aan de wervingsbereidheid, aldus een van de geïnterviewden. Laatste wijziging: 8 maart 2018, 09:10

Uit het rapport ‘The Status of Women of Color in the U.S. News Media 2018’  van het zogeheten Women’s Media Center blijkt dat lokale en regionale radioredacties maar 6,2 procent vrouwen met een etnisch-culturele achtergrond in dienst hebben, gevolgd door 7,95 procent bij printmedia. Televisie doet het marginaal beter met 12,6 procent.

Presentatrice Soledad O’Brien (die onder meer voor CNN werkte en nu bij HBO presenteert) zegt dat een journalist die én vrouw én niet-blank is met ontelbare gevallen van ‘micro-agressie’ geconfronteerd wordt. “Als je vervolgens veel tijd besteed aan hoe anderen je zien als alleen die dingen, word je gek”, aldus O’Brien.

De lage vertegenwoordiging van zulke vrouwen is des te opvallender, omdat de Amerikaanse samenleving voor 40 procent uit mensen met een etnisch-culturele achtergrond bestaan. Tegen 2050 verwachte het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek dat meer dan de helft van de Amerikaanse samenleving multicultureel zal zijn.

Hoewel er een aantal prominente vrouwelijke journalisten met zo’n multiculturele achtergrond carrière heeft gemaakt, zeggen geïntervieden dat de veranderingen worden opgehouden door structureel en systemisch racisme, het ‘old boys’-netwerk en vooroordelen met betrekking tot de vaardigheden van vrouwen.

Presentatrice Ann Curry van de publieke omroep PBS zegt dat een andere oorzaak is dat mannen in topposities vaak mannen onder hun hoede nemen wat betreft hun carrière. Journaliste Gloria Steinem, mede-oprichter van WMC, zegt dat media de etnische bevolkingsgroepen en genderdiversiteit van de maatschappij moeten weerspiegelen om geloofwaardig te zijn.

Bekijk meer van

diversiteit

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.