— woensdag 15 november 2017, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Modefotograaf door het stof na bewerking haar donkere actrice

Lupita Nyong'o op de cover van het novembernummer van Grazia UK naast de onbewerkte foto | Grazia UK / An Le

Een modefotograaf heeft toegegeven dat hij en niet tijdschrift Grazia UK een omstreden wijziging in een foto heeft aangebracht. Voor de cover van het novembernummer van Grazia werd actrice Lupita Nyong'o gefotografeerd, maar in de uiteindelijke versie was haar knotje verwijderd. De actrice noemde dat een 'eurocentrische blik' op een schoonheidsideaal. Laatste wijziging: 15 november 2017, 08:49

Fotograaf An Le (oorspronkelijk uit Vietnam) zegt dat hij een ‘monumentale vergissing’ heeft begaan door de foto zonder overleg met Grazia UK en Nyong’o aan te passen. “Ik ben zelf immigrant. Het is mijn plicht om de pracht aan diversiteit in deze industrie te promoten. Ik zal dat in mijn toekomstige werk nog meer benadrukken”, aldus Le.

Toen Nyong’o de wijzigingen zag, mobiliseerde ze haar volgers op sociale media om tegen zulke aanpassingen te protesteren. “Als ik op een cover sta ben ik zo blij met de kans om andere donkere, kinky-haired mensen - en in het bijzonder onze kinderen - te laten zien hoe mooi ze van zichzelf zijn”, schreef Nyong’o indertijd.

Fotograaf Le ging diep door het stof, maar benadrukte dat de wijziging niet hatelijk bedoeld was maar stamde uit “mijn eigen onwetendheid en ongevoeligheid over de constante minachting van gekleurde vrouwen door verschillende media.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.