— vrijdag 28 augustus 2020, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Vrij Nederland viert tachtigste verjaardag met digitalisering eerste editie

De computer van hoofdredacteur Ward Wijndelts, waarop hij de eerste editie van Vrij Nederland aan het digitaliseren is. - © Ward Wijndelts

Vrij Nederland viert maandag 31 augustus zijn tachtigste verjaardag. Voor de gelegenheid verschijnt op die dag de eerste editie van de voormalige verzetskrant integraal online. De afgelopen maanden leefde Vrij Nederland al naar zijn verjaardag toe, door elke dag een ‘parel uit het verleden’ online te plaatsen. Van die tachtig verhalen verschijnt binnenkort een ebook.

Vrij Nederland verscheen voor het eerst op 31 augustus 1940. De (toen nog) krant werd opgericht als verzetskrant tegen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. In 1941 werden drie van de oprichters opgepakt: Frans Hofker, Jan van der Neut en Daan Levendig. Een aantal oprichters van Vrij Nederland splitste later af en richtte Trouw op.

In de jaren 1990 veranderde Vrij Nederland steeds meer in een tijdschrift. In 2016 werd het weekblad een maandblad. Weer drie jaar later werd bekend dat Vrij Nederland vanwege bezuinigingen afscheid moest nemen van zijn gehele redactie. Sindsdien wordt het blad voornamelijk gevuld door freelancers.

Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts laat weten dat zijn maandblad de laatste maanden het aantal abonnees weer ziet groeien. “Als die groei zo doorgaat komen we op 31 december op 1000 abonnees meer uit dan we op 1 januari hadden. Dat is heel goed voor de moraal.” Wijndelts hoopt die groei te stimuleren met een nieuwe reclamecampagne, die hieronder te zien is.

Bekijk meer van

Vrij Nederland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.