— vrijdag 7 juli 2017, 08:59 | 0 reacties, praat mee

VPRO en Human lanceren app voor onderzoeksjournalistiek

'Een collectief avontuur voor verslaggevers en publiek in de zoektocht naar waarheidsvinding.' Dat hopen omroepen VPRO en Human neer te zetten met Trees (een verwijzing naar het Engelse woord 'trace', dat volgen betekent), een nieuwe interactieve app voor onderzoeksjournalistiek die momenteel wordt ontwikkeld.

Trees moet gebruikers volledig inzicht geven in het journalistieke proces. Journalisten gaan binnen de app samen met het betrokken publiek sporen rond een onderwerp volgen. De resulterende verhalen worden verwerkt tot een podcast. Naast audio wordt er ook gebruik gemaakt van foto’s, grafieken en datavisualisaties. Zo willen de omroepen gebruikers tevens inspelen op de veranderende mediabehoefte van jongeren, die nieuws vooral via hun mobiele telefoon en koptelefoon tot zich nemen.

Onderzoek van journalisten beginnen bij Trees met een brainstorm van drie journalisten. Gebruikers kiezen vervolgens welke journalist ze volgen en kunnen hem of haar helpen. Trees komt mede tot stand met hulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Digital News Initiative van Google, dat onlangs 8 ton beschikbaar stelde aan Nederlandse projecten. Trees is waarschijnlijk in januari 2018 klaar voor gebruik. Meer bij de VPRO

Bekijk meer van

VPRO Trees Human

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.