training eu starters

— dinsdag 3 april 2018, 12:55 | 0 reacties, praat mee

Onderzoeksjournalistieke app ‘Trees’ 5 april beschikbaar

VPRO Human

Aanstaande donderdag kunnen gebruikers de mobiele app Trees downloaden, het resultaat van een samenwerking tussen omroepen VPRO en Human. De app, die vorig jaar werd aangekondigd, combineert audio, foto's, grafieken en datavisualisatie om het journalistieke proces inzichtelijk te maken. Laatste wijziging: 3 april 2018, 12:58

De omroepen willen zo luisteraars bij de totstandkoming van een verhaal betrekken en inspelen op de veranderende mediabehoefte van jongeren, die nieuws vooral via hun mobiele telefoon en koptelefoon tot zich nemen. De naam ‘Trees’ verwijst daar naar: op zijn Nederland uitgesproken klinkt het net als het Engelse woord voor volgen of traceren.

De verhalen in Trees worden gemaakt door drie jonge journalisten: Volkan Duvan (1991) studeerde audiovisuele dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam en liep stage bij VPRO Bureau Buitenland en World Press Photo. Meike van Roosmalen (1989) werkte eerder bij de researchredactie van RTL Nieuws, De Ochtend en Argos. Tessa de Vries (1985) studeerde religiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte eerder als webredacteur voor onder meer VPRO Tegenlicht.

Doelgroep voor Trees zijn mensen rond 20 tot 35 jaar oud. Bedenkster en eindredacteur Hansje van de Beek zegt dat de verhalen binnen Trees gaan over dingen waar je in die fase van je leven mee te maken krijgt. De eerste twee verhalen gaan over studieschulden en burn-outs.

“Iedereen kent wel iemand die burn-outklachten heeft gehad. Maar als je er in de kroeg over praat, weet bijna niemand wat een burn-out precies is. Met Trees hebben we onder meer onderzocht hoe allerlei partijen er rijk van worden”, aldus Van de Beek.

Een derde verhaal zal gaan over de impact op privacy van het alom aanwezige cameratoezicht. Clairy Polak denkt als ervaren journalist met hen mee en “geeft haar ongezouten mening” over onderwerpkeuze en aanpak.

Luisteraars worden aangemoedigd om te reageren.

Trees kwam mede tot stand met steun van Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en een bijdrage van het Digital News Initiative-fonds van Google. De techniek achter Trees komt eind 2018 vrij beschikbaar onder een open source licentie.

Bekijk meer van

VPRO Trees Human

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.