website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Voorzitter Herdenking Februaristaking Gooi eist excuses van burgemeester Broertjes

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op donderdag 1 maart 2018, 08:59

Het Raadhuis van Hilversum | Sander Koning / ANP

Het Raadhuis van Hilversum | Sander Koning / ANP

Nieuws Arthur Graaff, voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking Gooi, eist excuses van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. De burgemeester zou via Twitter leugens en beschuldigingen over Graaff en diens comité hebben verspreid rond de herdenking van de februaristaking. Voorzitter Graaff wenste niet dat vertegenwoordigers van PowNed, GeenStijl, WNL, De Dagelijkse Standaard en The Post Online bij de herdenking op 26 februari aanwezig zouden zijn.

Broertjes kondigde aan vanwege die persbreidel de herdenking te zullen overslaan. In een persverklaring schrijft Graaff dat “Pieter ‘Donald’ Broertjes” hem bovendien in de pers en via Twitter belastert.

Graaff: “Bijzonder is ook dat Broertjes - je zou van een ex-journalist toch beter verwachten - GeenStijl, Powned, DDS, WNL en TPO erkent als ‘persmedia’ die hij associeert met ‘het vrije woord’. Er bestaat volgens mij geen weldenkend mens die deze fascistoïde organisaties wil steunen - behalve Broertjes en nu ook nog Thomas Bruning, de secretaris van de NVJ.  Dit zijn echter uiterst rechtse, haatzaaiende propaganda-organisaties, die niets met waarheid, hoor en wederhoor en fatsoen, laat staan journalistiek te maken hebben. Ik heb er ruime ervaring mee.”

Graaff eist excuses, een publieke herroeping van eerdere beschuldigingen en een ‘einde aan nieuwe leugens’. Hieronder de volledige tekst van de via e-mail verspreide persverklaring:

Persverklaring Arthur Graaff, vz Comité Herdenking Februaristaking Gooi in reactie op beschuldigingen door Pieter Broertjes

Tot mijn spijt belastert Pieter ‘Donald’ Broertjes me in de pers en via Twitter. Hij heeft mij niet persoonlijk benaderd over zijn problemen, maar Twittert gezellig rond… Ik weet van geen ‘clash’ in verband met de herdenking van de Februaristaking in Hilversum, 26 februari. Ik heb hem daarover namelijk helemaal niet gesproken. Ook de ‘tweet’ van de ‘gemeente’ dat de gemeente - ik neem aan Hilversum - niet bij de organisatie betrokken is, klopt totaal niet. Ik heb ongeveer tien maal contact gehad met de gemeente over de herdenking van dit jaar via de telefoon en mail, tijdens een vergadering over de evenementenvergunning, over de plaquette die we hebben geplaatst op gemeentelijk bezit, over de openbare orde en de handhaving daarvan.

Broertjes maakt me ook voor gek en krankzinnig uit, en dat past een burgemeester natuurlijk totaal niet, dat is GeenStijl. Hij stelt bovendien dat ik lieg over ‘iedereen’ die ik zogenaamd in het comité van aanbeveling zet, zoals de koning…. Eh??? Lees ik dat goed? Ik houd niet van koningen. Simpelweg dus niet waar. Ik ken alle mensen daarin persoonlijk en heb ze persoonlijk benaderd. Ofwel oudcollega’s, ofwel schoolgenoten, ofwel connectie via mijn moeder. Ik daag Broertjes dan ook uit om zijn bewering hard te maken - liefst per mail aan mij, en niet per Twitter. Maar hij zoekt kennelijk een stok…

Ook erg vreemd is het dat hij stelt dat de herdenking ‘gekaapt’ zou zijn. Wij zijn de initiatiefnemers, onze vereniging de AFVN-BvA draagt zelfs de Dokwerker als logo. Wij hebben alle kosten van de herdenkingen bij het Oude Raadhuis betaald, ook dit jaar. Vorig jaar is de herdenking toen ik in het ziekenhuis lag georganiseerd door ex-raadslid Hans Roos op de Joodse begraafplaats. Hij zit niet meer in het Comité Februaristaking Gooi, dat ik heb opgericht, na zijn fraude met gemeentegeld. De Joodse begraafplaats is verder geen historische plek die met de staking te maken heeft. Deze eindigde bij het Oude Raadhuis, waar op 26 februari 1941 ongeveer 10.000 stonden, met nazigeweren op hen gericht.

In zijn verklaring tegen de G&E geeft Broertjes toe -  dat hij sowieso niet naar de herdenking gegaan zou zijn, zoals hij eerder Twitterde, dus alweer een leugen - dus dat hij niet wegbleef uit protest.

Dat wegblijven is natuurlijk een belediging aan het adres van de Februaristakers, en aan dat van mijn vader, die als Februaristaker en gedecoreerd verzetsman drie jaar in nazi-tuchthuizen doorbracht. En het is beledigend voor alle mensen die zich inzetten tegen racisme, waar de herdenking dit jaar nadrukkelijk aan gewijd was. We hebben dan ook de poster voor de demonstratie tegen racisme van 18 maart in Amsterdam getoond, en flyers daarvan uitgedeeld.

Bijzonder is ook dat Broertjes - je zou van een ex-journalist toch beter verwachten - GeenStijl, Powned, DDS, WNL en TPO erkent als ‘persmedia’ die hij associeert met ‘het vrije woord’. Er bestaat volgens mij geen weldenkend mens die deze fascistoïde organisaties wil steunen - behalve Broertjes en nu ook nog Thomas Bruning, de secretaris van de NVJ.  Dit zijn echter uiterst rechtse, haatzaaiende propaganda-organisaties, die niets met waarheid, hoor en wederhoor en fatsoen, laat staan journalistiek te maken hebben. Ik heb er ruime ervaring mee.

Ik verzoek de burgemeester dringend om zijn leugens over mij publiekelijk te herroepen, zijn excuses aan mij te maken en te stoppen met nieuwe leugens.

Arthur Graaff,
vz. Com. Herdenking Februaristaking Gooi.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Arnold Mandemaker, 1 maart 2018, 16:51

    Aan dit betoog valt geen touw vast te knopen. Is er een reden om deze wartaal op deze site te plaatsen?

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.