PersVeilig

— maandag 3 april 2017, 11:30 | 2 reacties, praat mee

Voorspelling: geen papieren krant meer in 2035

De eerste Nederlandse papieren krant verdwijnt in 2024 en in 2035 zal de krant helemaal uit Nederland verdwijnen. Dat voorspelt RTL Z op basis van de oplagedaling van de afgelopen jaren. Laatste wijziging: 3 april 2017, 11:37

De laatste 20 jaar schommelt de daling van de oplage rond de drie procent per jaar en er zijn geen indicaties dat die trend zal keren. “Als we een rekenkundige truc uithalen en aan de grafiek van de oplage een trendlijn toevoegen en die door trekken naar de toekomst, is duidelijk dat de papieren krant voor 2035 ophoudt te bestaan in Nederland.”

Om te kijken welke krant mogelijk als eerste verdwijnt heeft Stephan Okhuijsen van RTL Z gekeken naar de top 5 van de landelijke dagbladen. Volgens hem gaan De Telegraaf en NRC strijden om wie het eerst verdwijnt. Zoals het er nu uitziet verdwijnen de papieren NRC en Telegraaf in respectievelijk 2024 en 2025.  Trouw en Volkskrant lijken zich beter te handhaven dan de anderen. Voor meer informatie en kanttekeningen kijk bij RTL Z

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Freek Wolff, 3 april 2017, 15:53

Laat me niet lachen…..wat een kolder. Zolang het verdienmodel online nog zo weinig vruchten afwerpt, blijft die papieren krant nog vééééél langer bestaan.

M.J.B. Mensink, 4 april 2017, 09:39

Het is inderdaad kolder dat landelijke kranten kunnen blijven bestaan bij lage oplages. Dus allang voordat het hierboven weergegeven nulpunt bereikt is, zullen de eersten omvallen c.q. een radicaal andere weg inslaan. Het kritieke punt is dan ook al veel eerder dan 2024-2035 bereikt. De veranderingen in het medialandschap in de afgelopen 2 á 3 jaar zijn pas een kleine voorbode van hetgeen er nog komen gaat.

Kranten die hun online aanwezigheid niet (alsnog) snel op orde hebben, zijn ten dode opgeschreven. Voor huis-aan-huisbladen geldt even zozeer.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.