Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 1 december 2023, 15:39 | 1 reactie, praat mee

Voormalig NRC-columniste Rosanne Hertzberger wordt Kamerlid

Rosanne Hertzberger voorafgaand aan het verkiezingsdebat bij sociëteit RSC/RVSV in Rotterdam. - © Robin Utrecht/ANP

Microbiologe en tot voor kort NRC-columniste Rosanne Hertzberger is verkozen als Kamerlid. Ze stond op plaats 17 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Die kreeg 20 zetels. Ze is niet voorbijgestreefd door lager geplaatste kandidaten met voorkeursstemmen, dus ze is officieel verkozen, heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt. Laatste wijziging: 1 december 2023, 15:44

Hertzberger heeft bij de Kamerverkiezingen vorige week 4613 stemmen gekregen. Zeven partijgenoten kregen meer stemmen.

Hertzberger had eind september haar vertrek als columniste aangekondigd en schrijft sinds 2005 columns. Ze begon met bijdragen aan het Leids Universitair Weekblad Mare en stapte in 2009 over naar NRC.next. Sinds 2012 verschijnen haar columns in NRC.

NRC staakte de column van Hertzberger toen bekend werd dat zij kandidaat-Kamerlid werd. ‘Mocht Nieuw Sociaal Contract genoeg stemmen halen, dan heb ik vanaf 22 november vrij letterlijk een representatieve functie, die wezenlijk verschilt van de verantwoordelijkheid van columnist. U verdient iemand die politici hier scherp becommentarieert en bekritiseert. Het is heel goed dat die rollen helder gescheiden blijven’, schreef ze in haar laatste column voor de krant die op 30 september 2023 gepubliceerd werd.

Het is niet de eerste maal dat een columnist van NRC overstapt naar de Tweede Kamer. Eerder schreven ook PVV’er Martin Bosma en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet bijdragen voor de krant.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 3 december 2023, 14:52

Haar eerste contact met de parlementaire pers was stuitend. Ineens had ze geen herinnering meer aan haar columns, wilde geen enkele vraag beantwoorden en stoof door naar de fractiekamer van NSC. Advies: ga terug naar je laboratorium.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.