Nieuwe leden NVJ november

— vrijdag 31 maart 2023, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Voorlopig geen einde aan persalarmeringen politie en brandweer

Minister Dilan Yeşilgöz - © Jeffrey Groenweg / ANP

Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen. Laatste wijziging: 31 maart 2023, 16:49

Er volgt ook geen persalarmering als de melding binnenkomt bij de ambulancemedewerker in de meldkamer en er daarna toch nog andere hulpdiensten bij worden betrokken. Wel volgt een alarmering als de melding bij de politie wordt gedaan en daarna ook een ambulance wordt ingezet. Bellers naar de 112-meldkamer krijgen altijd eerst een keuze voorgelegd voor welke dienst ze hulp vragen.

Media hebben zich verzet tegen de voorgenomen stopzetting van de persalarmeringen. ‘Het stopzetten raakt een grote groep journalisten en persfotografen’, erkent ook Yeşilgöz. Daarom onderzoekt ze een alternatief: een gesloten systeem dat geaccrediteerde journalisten op de hoogte brengt van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio’s. Ze is hierover ook in overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten en de media, waaronder het ANP.

Volgens de landsadvocaat zijn persalarmeringen in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dat is de conclusie na een juridische toets die is uitgevoerd op verzoek van Ambulancezorg Nederland. Meldingen versturen als ambulances uitrukken is volgens Yeşilgöz in elk geval niet mogelijk.
Het moet nog worden uitgezocht of dat wettelijk wel is toegestaan als de politie wordt ingezet. In de tussentijd zal de minister dit toestaan. Dit is een tijdelijke machtiging waarvan ze ook melding doet bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat moet in zulke gevallen.

De minister ziet geen juridisch bezwaar om media te alarmeren als er meldingen komen vanuit de brandweer en de veiligheidsregio’s.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren dreigden naar de rechter te stappen als de persalarmeringen vanaf april zouden stoppen. Met deze tussenstap zijn hun zorgen nog niet weggenomen, laten de twee organisaties weten. Ze zeggen alsnog naar de rechter te stappen als er geen ‘werkbaar systeem’ wordt gevonden.

‘Zoals wij het nu begrijpen zou feitelijk een belangrijk deel van de voor de media relevante meldingen (de zogenoemde multimeldingen) niet langer worden doorgezet, waarmee in de praktijk de media niet meer in kennis worden gesteld van juist de nieuwswaardige incidenten’, aldus de NVJ en het genootschap.
Veel media gaven eerder aan een gang naar de rechter te steunen als het zover mocht komen. In een gezamenlijke brief hadden de media aan de minister laten weten dat het huidige systeem goed werkt en dat er geen gevallen bekend zijn waarbij persoonlijke informatie naar buiten is gekomen door de alarmeringen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.