banner festival 23

— maandag 20 maart 2023, 16:58 | 0 reacties, praat mee

Terugblik hackathon persalarmering: geschikte alternatieven op het huidig persalarm

© Paul Teixeira

Donderdag 16 maart heeft de NVJ met verschillende leden deelgenomen aan een zogenaamde ‘hackathon’, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het doel was om alternatieve oplossingen te vinden voor de automatische persalarmering in haar huidige vorm. Laatste wijziging: 20 maart 2023, 17:00

De aanleiding van de ‘hackathon’ lag bij het besluit van de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, om de pers in de toekomst niet meer automatisch in te lichten bij incidenten. Tijdens de hackacthon werd er gezocht naar een mogelijke, alternatieve oplossing voor de vraag hoe de pers in de toekomst wél geïnformeerd kan blijven over incidenten. Het huidige persalarm zou in de huidige vorm in strijd zijn met de privacywetgeving, omdat de mogelijkheid bestaat dat er in een persalarm persoonlijke informatie van individuen wordt verspreid.

‘De dag kende een goede opkomst en sfeer. De groep werd ingedeeld in werkgroepen met meerdere disciplines. Aanwezigen waren vertegenwoordigers vanuit de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance), veiligheidsregio’s, de media en juristen’, aldus NVJ-secretaris Paul Teixeira.

Rotterdams pers monitor-systeem
De participanten van de hackathon waren het eens over het belang van het overeind houden van een (semi)-automatisch systeem. Een meerderheid van de werkgroepen kwam met een alternatief in de vorm van een ‘gesloten alarmeringssysteem’. Dit houdt in dat houders van een landelijke politieperskaart toegang kunnen krijgen tot informatie. De selectie van welke berichten worden doorgezet, wordt gemaakt op basis van ‘maatschappelijke impact en noodzaak’.

Volgens Teixeira heeft de dag een aantal doelen bereikt. Zo zijn alle betrokken partijen op de hoogte gehouden van elkaars bezigheden. ‘De oplossing bestond dus eigenlijk al in Rotterdam, maar er waren ook mensen die daar geen weet van hadden.’

Daarnaast heeft de NVJ bij het slot van de bijeenkomst de vertegenwoordigers van het ministerie gevraagd of er een toezegging kan komen dat, in afwachting van de uitwerking, het bestaande systeem kan blijven draaien. Momenteel wordt het huidige systeem op 1 april stopgezet. Het ministerie heeft vrijdag laten weten uiterlijk 28 maart antwoord te geven op de vraag of het systeem nog langer in gebruik kan blijven.

De NVJ heeft bovendien nogmaals aangegeven dat een dergelijk uitstel een voorwaarde is om af te zien van juridische stappen richting de overheid.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.