NVJ compleet lid

— maandag 23 februari 2015, 16:51 | 0 reacties, praat mee

Voor de mensen thuis

Voor de mensen thuis
© Truus van Gog

'Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is Public Relations.’ Ja, George Orwell legde de lat hoog, maar had misschien wel makkelijk praten. In zijn tijd was de krant een meneer en de journalist een man met potlood achter zijn oor die het nieuws zonder concurrentie van hobby­isten de huiskamer in bracht. Nu zijn dagboekpagina’s en katten­belletjes journalistieke blogs en tweets. Orwell zou het PR noemen. Laatste wijziging: 23 februari 2015, 17:01

Ook de journalistieke interesse in de strafrechtspraktijk lijkt uitsluitend PR. Onlangs vond op de rechtbank Amsterdam een bijeenkomst plaats waar een rechter, advocaat en journalist spraken over de door de Raad voor de Rechtspraak opgestelde Persrichtlijn. En dan vooral over de rol van camera’s in de rechtszaal. Onder het gehoor advocaten en rechters, geen journalisten.

De Persrichtlijn (pdf) regelt wat journalisten tijdens rechtszittingen mogen: schrijven en tekenen mag altijd, tenzij de zitting achter gesloten deuren zal plaatsvinden in het belang van goede zeden, openbare orde of staatsveiligheid.

Maar ja, een beeld zegt meer dan 1000 woorden, dus journalisten willen graag met draaiende camera in de rechtszaal. En zoals de advocaat tijdens de lezing meldde: ‘liefst de verdachte frontaal in beeld, met op de achtergrond een huilend slachtoffer’. Als de rechter de toestemming voor opnames weigert, zijn de meeste journalisten in no time vertrokken. Voor het verloop van de zitting bestaat dan weinig belangstelling meer: ‘zonder beeld niet interessant voor de mensen thuis’. Journalisten zijn kennelijk nogal eens verontwaardigd als de camera in de rechtszaal wordt geweigerd. De rechtspraak is toch immers openbaar? Dat is natuurlijk een groot goed, maar een ander groot goed is de bescherming van de verdachte. Immers die is nog steeds ‘slechts’ verdachte en onschuldig totdat de rechter een andersluidende uitspraak heeft gedaan. Door die verdachte tegen zijn zin herkenbaar in beeld te brengen op televisie en op het wereldwijde web wordt zijn privacy geschonden en geen enkel doel gediend, behalve misschien de PR van het medium. Openbaarheid van de rechtspraak heeft tot doel de rechtsgang te controleren en (waar nodig) te laten zien wat machthebbers eigenlijk juist niet willen laten zien. Voor dat doel zijn het zichtbaar maken van de tatoeages, de brute oogopslag of het duistere stemgeluid van de verdachte echt niet nodig.

De journalist onder de sprekers was het hier wel mee eens en betoogde mede daarom dat de rechterlijke macht ook letterlijk de regie in eigen hand moest houden. Nu de maatschappelijke norm transparantie is, suggereerde hij de rechterlijke macht een eigen informatiekanaal, te vergelijken met Politiek 24, op te zetten. De rechters deden er verschrikt het zwijgen toe. Misschien niet zo goed in PR?

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.