word studentlid

— woensdag 14 januari 2015, 13:59 | 0 reacties, praat mee

Charlie in toga

Tout le monde est Charlie. We hebben het gezien: het vreedzame en trotse gebaar van de geheven pen als symbool voor de vrijheid te tekenen en te schrijven. Maar niet iedereen die zich Charlie noemt, is ook een Charlie, gewoon omdat niet ieder beroep op vrijheid van meningsuiting vreedzaam en trots is. Laatste wijziging: 24 januari 2015, 12:26

Er wordt wat af gescholden en beledigd met een beroep op het Grondwettelijk recht, want Je suis Charlie, nietwaar?  En soms worden daarbij niet alleen de grenzen van de omgangsvormen geschonden, maar ook nog wel eens de juridische. Want die vrijheid van meningsuiting is echt niet onbegrensd. ‘Behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’, zegt de Grondwet. 

Dus je bent echt geen Charlie als je uit Duindorp komt en je nieuwe buren met een beroep op de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting ‘klapperaap’ en ‘kameel met boerka’ noemt. Dat is gewoon een keihard strafbaar feit.

De rechtspraak biedt inmiddels een keur aan uitspraken waarin de vrijheid van meningsuiting centraal staat. Het gaat dan over boeken waarin hoofdpersonen zich menen te herkennen en beledigd zijn, of over advocaten die zich door een tekening geschoffeerd voelen. En laatst moest de rechter oordelen over de vrijheid van een advocaat om lelijke dingen te roepen.

Advocaten zijn onderworpen aan de Advocatenwet en aan daarop gebaseerde gedragsregels. Bij schending van die gedragsregels, komt het tuchtrecht om de hoek en kan de Deken ingrijpen. Dat wilde de Deken in dit geval gaan doen, want de advocaat had zich niet gedragen ‘zoals een behoorlijk advocaat betaamt’. De advocaat had in een brief aan de rechtbank uitlatingen gedaan over andere rechters: ‘verdorven, schaamteloze lieden’, ‘moreel en intellectueel corrupt’, kortom ‘ongeschikt’.

De rechtbank verzocht vervolgens de Deken een onderzoek in te stellen. De advocaat begon een kort geding om de Deken te verbieden stappen tegen hem te nemen.  De Deken zou, zo meende de advocaat, met zijn onderzoek onrechtmatig handelen door zonder wettelijke grondslag zijn vrijheid van meningsuiting in te perken. De normen uit de Advocatenwet zijn volgens de advocaat te vaag om ingrijpen in de vrijheid van meningsuiting te rechtvaardigen. Daarvoor is een degelijker wettelijke norm vereist. 

Daar is de rechter het niet mee eens. De open norm van de Advocatenwet is volgens de rechter voldoende duidelijk omschreven. De Deken mag dus zijn werk gaan doen en een onderzoek instellen. Dat kan dan leiden, tot een berisping of erger tot schorsing of zelfs schrapping van het tableau. En misschien , we weten het nog niet, is de Deken ook Charlie en vindt hij dat het mag. Maar ja, zoals wel vaker met die vrijheid van meningsuiting: niet alles wat je mag zeggen, moet je ook zeggen.

Lees de hele uitspraak

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.