— maandag 7 april 2014, 13:53 | 0 reacties, praat mee

Let op uw zaak!

‘Eenvoudiger, sneller, eerlijker en goedkoper.’ Dat is het doel van de herziening van het ontslagrecht in het wetsvoorstel Werk en Zekerheid. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Laatste wijziging: 27 februari 2015, 09:59

Eenvoudiger? Ik heb al arbeidsrechtadvocaten gehoord die vervroegd pensioen of toch maar een echtscheidingspraktijk overwegen.

Sneller? Nu is een ontslagzaak in beginsel in één instantie gepiept. In het wetsvoorstel kan worden doorgeprocedeerd tot de Hoge Raad.

Eerlijker?  Ja, daar is wat voor te zeggen. Want omdat hoger beroep mogelijk wordt, komt er een einde aan de rare situatie dat over een huurverhoging van twee tientjes eindeloos kan worden geprocedeerd, maar dat het al of niet voortduren van de arbeidsrelatie wordt overgelaten aan één rechter (of het UWV) die in eerste en laatste instantie beslist. Ook komt er een einde aan de oneerlijke situatie dat de werkgever de ontslagroute kiest: kantonrechter of UWV,  en daarmee ook bepaalt of er een vergoeding moet worden betaald. In het huidige systeem, kan de kantonrechter een ontslagvergoeding opleggen, maar UWV niet.

Goedkoper? Soms. In alle situaties dat een arbeidsovereenkomst twee jaar heeft geduurd moet straks bij ontslag een ontslagvergoeding worden betaald. Pech dus, voor de (veelal) kleine werkgever die nu nog kan kiezen voor de kosteloze UWV-route, maar in de nieuwe wet vastzit aan een zogenoemde transitievergoeding. Mazzel voor de (vaak) grotere werkgever die koos voor de ontslagroute via de rechter en die straks in plaats van de door de kantonrechter berekende gouden handdruk, kan volstaan met de veel goedkopere transitievergoeding.

Op dit moment wordt in sociaal plannen die de gevolgen van een reorganisatie regelen, ook in de journalistieke sector vaak aangesloten bij die kantonrechtersformule, waarbij in (grote lijnen) leeftijd en diensttijd de hoogte van de vergoeding bepalen.  In de journalistieke sociaal plannen wordt zelfs nog vaak aangehaakt bij de zogenoemde ‘oude’ kantonrechtersformule, die leidt tot een nog hogere vergoeding. Als de transitievergoeding uit het wetsvoorstel een zelfde richtinggevende rol zal gaan spelen bij sociaal plannen als de kantonrechtersformule nu, dan worden de vergoedingen bij ontslag ook in de journalistieke sector zeer aanzienlijk lager.

Even rekenen: een journalist van 48 jaar, 18 jaar in dienst, salaris € 4500.  Vergoeding bij ontslag met huidige kantonrechtersformule € 76.500; met ‘oude’ kantonrechtersformule: € 99.000, met transitievergoeding: € 36.000. Ter nuancering moet wel gezegd dat een vergoeding op basis van een sociaal plan vaak maar een deel is (bijvoorbeeld 0.75) van de kantonrechtersformule. Maar toch. Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid ligt nu bij de Eerste Kamer. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 juli 2015. Het zou zomaar kunnen zijn, dat werkgevers hun ontslagronde nog wel even uitstellen tot na die datum. Vakbond let op uw zaak! 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.