word studentlid

— donderdag 26 januari 2023, 13:27 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant- verslaggever en fotograaf gearresteerd bij Extinction Rebellion-actie op A12

Volkskrant- verslaggever en fotograaf gearresteerd bij Extinction Rebellion-actie op A12
Volkskrantverslaggever Sara Berkeljon vlak voor haar arrestatie op de A12 in Den Haag. - © Renate Beense/de Volkskrant

Sara Berkeljon, verslaggever en interviewer voor de Volkskrant, is samen met fotograaf Renate Beense gearresteerd tijdens de actie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in Den Haag, blijkt uit een verslag dat de krant donderdagmiddag online publiceerde en zaterdag gepubliceerd zal worden in Volkskrant Magazine. Het is voor de derde keer dat er journalisten gearresteerd worden tijdens een XR-actie. Laatste wijziging: 26 januari 2023, 14:56

In de reportage volgde Berkeljon acteur Sieger Sloot, die deelnam aan de actie. ‘Iedereen wordt in het arrestantenbusje geladen, in twee compartimenten, de fotograaf en ik achterin’, schrijft Berkeljon nadat ze Sloot bevraagd heeft naar de reden voor zijn deelname aan de actie en uitgelegd heeft hoe XR zo’n actie plant en organiseert.

Krant maakt bezwaar tegen boete
‘Ze hadden jullie er gewoon uit moeten laten, jullie deden jullie werk’, zegt een activist in het arrestatiebusje. Daarna, tegen een agent: ‘Kunnen de journalisten worden vrijgelaten?’ Agent: ‘Hoezo?’. ‘We rijden verder, naar het politiebureau Scheveningen. Daar worden we een voor een uit het busje gelaten om te worden voorgeleid aan de hulpofficier van justitie. Het is ruim anderhalf uur nadat we zijn opgepakt langs de A12. ‘Jij krijgt een bonnetje’, deelt hij mede’, omschrijft Berkeljon. Een paar weken later ploft er een boete op de mat bij Berkeljon van 129 euro voor ‘autosnelweg gebruiken anders dan met motorvoertuig dat sneller kan/mag dan 60 km/h’. De Volkskrant zal bezwaar maken tegen die boete: ‘we waren daar om ons journalistieke werk te kunnen doen’.

Foutieve informatie door andere media
Omdat Berkeljon zelf aanwezig was bij de actie, kon ze ook conluderen dat andere media die over de actie schreven - Omroep WNL, het AD en de Telegraaf - foutieve informatie verspreiden zonder het te checken bij XR zelf. Zo schrijft WNL dat er zes activisten opgepakt zijn, ‘maar dat waren er in werkelijkheid twee (en twee journalisten)’. De Telegraaf spreekt van ‘vernielzuchtige activisten’ en vermeldt - foutief - dat de arrestanten allen nog vast zitten. Dat klopt niet, want Berkeljon en de activisten zijn dezelfde middag nog vrijgelaten door de politie.

Aanstaande zaterdag wil XR opnieuw gaan actievoeren op de A12. Donderdagochtend werden er op last van het Openbaar Ministerie (OM) zes mensen preventief opgepakt omdat zij voornemens zouden zijn om te gaan demonstreren zaterdag - iets dat zeer tegen het zere been is van mensenrechtenorganisaties. Het OM was ook voornemens om Sloot - die voorkomt in de reportage van Berkeljon - aan te houden, maar hij was donderdagochtend niet thuis.

Als reden geeft het OM dat de demonstratie ‘gevaarlijk en ontwrichtend’ is - iets dat wordt tegengesproken door XR. Strafrechtadvocaat Karianne Bal reageert tegenover het AD dat het OM met deze beslissing ‘haar boekje te buiten gaat’. De Amsterdamse rechtbank oordeelde vorig jaar al dat het oproepen tot het bezetten van een snelweg niet strafbaar is. ‘Het doel is namelijk niet het plegen van een strafbaar feit’, aldus Bal. Het OM ziet dat anders: ‘Een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten. Zeker als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht, kan de overheid niet anders dan optreden’. Volgens het OM is er sprake van ‘opruiing’. Vanuit advocaten en mensenrechtenorganisaties is er felle kritiek op de ‘preventieve’ actie van het OM. Amnesty International laat aan persbureau ANP weten ‘erg geschrokken’ te zijn van de arrestaties. Ook weet ANP te melden dat de arrestaties juist een averrechts effect hebben: juist meer mensen zouden door de arrestaties nu gemotiveerd zijn om zaterdag actie te voeren op de A12. Donderdagmiddag stelden Kamerleden van GroenLinks Kamervragen naar aanleiding van de ‘preventieve’ arrestaties.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.