training eu starters

— maandag 29 augustus 2022, 10:21 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant maakt excuses voor kop in zaterdagkrant

De voorpagina van De Volkskrant van zaterdag 27 augustus. - © de Volkskrant

De hoofredactie van De Volkskrant heeft zijn excuses aangeboden voor een kop op de voorpagina van de zaterdagkrant. Op de voorpagina werd een deel van de asielzoekers in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel omschreven als 'lastpakken'. Laatste wijziging: 29 augustus 2022, 10:34

De kwalificatie ‘lastpakken’ sloeg op een kleine minderheid van de asielzoekers in het azc die afkomstig is van zogeheten ‘veiligelanden’ en dus geen aanspraak kunnen maken op een verblijf in Nederland. Maar een deel van de lezers van de krant las de kop alsof het ging om álle asielzoekers in het azc. En dat schoot bij een deel van de lezers in het verkeerde keelgat.

‘Als een voorpaginakop zo anders wordt gelezen en begrepen dan je hem hebt bedoeld, dan heb je iets verkeerd gedaan. Achteraf bezien hadden we na een week als deze waarin honderden asielzoekers leden onder de Nederlandse onmacht of onwil om hen fatsoenlijk op te vangen, op de voorpagina niet de nadruk moeten leggen op een klein deel van hen. Met deze timing hebben we misverstanden op zijn minst in de hand gewerkt en zo bijgedragen aan een beeld van asielzoekers dat het tegendeel is van de menselijke blik die we juist nastreven. Dat betreuren we’, schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in een redactioneel commentaar dat maandag in de papieren editie van De Volkskrant is gepubliceerd en eerder al verscheen op de website van de krant.

‘Het stuk waar de kop naar verwijst, vloeide voort uit een eerdere reportage die we in Ter Apel maakten. Daaruit bleek dat er zich gewelddadige taferelen (steekpartijen, diefstal) afspeelden en dat ‘veiligelanders’ daarin een rol speelden. We vonden het belangrijk om ons beter in deze groep te verdiepen omdat, zolang voor hen geen oplossing is gevonden, andere asielzoekers lijden onder geweld en het draagvlak onder de asielopvang wordt ondergraven. Het artikel laat vooral de totale uitzichtloosheid zien waarin deze groep verkeert. Dat wilden we op de voorpagina benadrukken, met de kop (‘zonder enig toekomstperspectief’) maar ook met de intro die afsluit met een wanhoopskreet van een van de veiligelanders.’

Op social media ontstond er zaterdagochtend een storm van kritiek op de voorpagina van de krant. Op Twitter noemt Volkskrantredacteur Michael Persson het ‘een kutkop’ en zegt dat betrokkenen bij het artikel ook inzagen dat hun keuze voor de kop niet geheel de lading dekt. ‘Wordt best een leuke nabespreking maandag, op de redactie van de Volkskrant’, schreef ex-NOS hoofdredacteur Hans Laroes zaterdag cynisch. Persson, daarop in reactie: ‘Ik denk dat we het allang eens zijn. Kutkop. Klaar. Wij zij daar meestal efficiënter in dan twitteraars, die maar blijven zeiken’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.