website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ophef over foto-contract NDC

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in dagblad op woensdag 19 februari 2014, 09:37

Nieuws

Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst van de Noordelijke DagbladCombinatie (NDC) voor de freelance fotojournalisten heeft tot zulke ophef geleid, dat bijna alle noordelijke fotojournalisten vrijdag bijeen waren gekomen om te praten over de inhoud van het nieuwe contract. De groep van 29 fotojournalisten laat weten zich ernstig zorgen te maken over de continuïteit en kwaliteit van hun vak. “Niet alleen de voorwaarden maar ook de geboden vergoedingen zitten op een zodanig niveau dat het vak van fotojournalist finaal wordt uitgehold. Het verbaast ons dat de grootste uitgever in de regio met zo’n contract komt.”

De Noordelijke fotojournalisten zijn helder in hun standpunt. “De contractuele voorwaarden van de NDC zijn op zich al een ramp, maar in het huidige tariefvoorstel zit een meer dan driedubbele verslechtering van het huidige tarief ingebouwd.” Er mogen namelijk drie foto´s geleverd worden voor 60 euro terwijl al die foto’s voor de drie dagbladen (LC, DvhN en Friesch Dagblad) én de circa vijftig weekbladen van de NDC zouden mogen worden gebruikt.

“Als de hoofdredactie de kwaliteit van de fotojournalistiek in het Noorden ook maar een beetje wil behouden, dan moet ze daar ook in investeren. Op deze manier wordt een professionele bedrijfsvoering voor fotojournalisten zo goed als onmogelijk gemaakt.” In het nieuwe contractvoorstel eigent de uitgever zich ook nagenoeg alle rechten en mogelijkheden voor exploitatie van de foto toe – zonder een redelijke vergoeding voor de makers ervan.

De groep zegt begrip te hebben voor de situatie waarin NDC verkeert, de uitgever heeft vorig jaar een reorganisatie doorgevoerd en is begin dit jaar overgenomen, maar er zijn volgens de freelance fotojournalisten alternatieven te bedenken. De groep hoopt met NDC in gesprek te kunnen gaan.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.