word studentlid

— woensdag 19 februari 2014, 09:37

Ophef over foto-contract NDC

Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst van de Noordelijke DagbladCombinatie (NDC) voor de freelance fotojournalisten heeft tot zulke ophef geleid, dat bijna alle noordelijke fotojournalisten vrijdag bijeen waren gekomen om te praten over de inhoud van het nieuwe contract. De groep van 29 fotojournalisten laat weten zich ernstig zorgen te maken over de continuïteit en kwaliteit van hun vak. "Niet alleen de voorwaarden maar ook de geboden vergoedingen zitten op een zodanig niveau dat het vak van fotojournalist finaal wordt uitgehold. Het verbaast ons dat de grootste uitgever in de regio met zo'n contract komt." Laatste wijziging: 20 februari 2014, 09:29

De Noordelijke fotojournalisten zijn helder in hun standpunt. “De contractuele voorwaarden van de NDC zijn op zich al een ramp, maar in het huidige tariefvoorstel zit een meer dan driedubbele verslechtering van het huidige tarief ingebouwd.” Er mogen namelijk drie foto´s geleverd worden voor 60 euro terwijl al die foto’s voor de drie dagbladen (LC, DvhN en Friesch Dagblad) én de circa vijftig weekbladen van de NDC zouden mogen worden gebruikt.

“Als de hoofdredactie de kwaliteit van de fotojournalistiek in het Noorden ook maar een beetje wil behouden, dan moet ze daar ook in investeren. Op deze manier wordt een professionele bedrijfsvoering voor fotojournalisten zo goed als onmogelijk gemaakt.” In het nieuwe contractvoorstel eigent de uitgever zich ook nagenoeg alle rechten en mogelijkheden voor exploitatie van de foto toe – zonder een redelijke vergoeding voor de makers ervan.

De groep zegt begrip te hebben voor de situatie waarin NDC verkeert, de uitgever heeft vorig jaar een reorganisatie doorgevoerd en is begin dit jaar overgenomen, maar er zijn volgens de freelance fotojournalisten alternatieven te bedenken. De groep hoopt met NDC in gesprek te kunnen gaan.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.