— woensdag 17 augustus 2016, 11:28 | 0 reacties, praat mee

Moslimman klaagt over framing op voorpagina de Volkskrant

De Volkskrant-voorpagina van 16 augustus

UPDATE Een man die is gefotografeerd tijdens een controle rond luchthaven Schiphol, heeft dagblad de Volkskrant beschuldigd van goedkope tactieken en framing om publiciteit te verkrijgen. De man werd herkenbaar op de voorpagina van 16 augustus gezet bij een kop 'Is Schiphol nog veilig?' Laatste wijziging: 17 augustus 2016, 17:20

Vanwege een niet nader gedefinieerde dreiging (“een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”) is de beveiliging rond Schiphol sinds eind juli flink opgevoerd.

In een open brief aan de redactie die online is gezet, klaagt de gefotografeerde moslimman dat hij door de voorpagina imago-schade heeft geleden.

“De redacteur heeft zo te zien geprobeerd de voorpagina zo spannend mogelijk te maken. En wat is er nou spannender dan in te spelen op de huidige associatie van moslims met geweld? Dit soort foto’s openen de deuren naar angst en naar verdere polarisering binnen de samenleving. Om indruk te krijgen van wat voor effect dit op mensen heeft is een blik op de reacties op sociale media voldoende”, schrijft hij.

Hoofdredacteur Philippe Remarque heeft in Mediaforum van KRO-NCRV gereageerd op de brief. Hij zegt dat de krant enkel de werkelijkheid heeft weergegeven.

Panelleden Paul van Gessel (directeur NH/AT5) en journaliste Margriet Brandma noemen de foto - zonder context - een vorm van etnisch profileren.

Remarque blijft achter publicatie van de foto staan. Inmiddels heeft Remarque ook op de site van de Volkskrant aan de zaak aandacht besteed. Hij schrijft: “Het ging ons om de verscherpte controle. Zoals uit de intro blijkt, zien wij de heer Rashid als reiziger die wordt gecontroleerd, niet als verdachte. Ik sta dan ook vierkant achter de keuze voor deze foto, die goed weergeeft wat er gebeurt op Schiphol. Maar de kop had wel beter gekund. Met een kop als ‘Helpt dit?’ , ‘Wat staat de reiziger nog te wachten?’ of ‘Hoe beveilig je een luchthaven?’ vragen die in de intro’s op de voorpagina en binnenin werden gesteld, hadden we misschien de associatie kunnen vermijden die nu bij een deel van de lezers is ontstaan.”

Excuses maakt Remarque niet. “Had de fotograaf net zo lang moeten zoeken tot een blonde vrouw werd gecontroleerd?”, vraagt de hoofdredacteur.

De gefotografeerde man eist wel degelijk excuses van de Volkskrant en overweegt juridische stappen en een klacht bij de Raad voor de Journalistiek. Wetgeving over foto’s gemaakt op de openbare weg is redelijk ruim, maar onvrijwilig geportretteerden kunnen bezwaar maken als hun ‘redelijk belang’ wordt geschaad.

De Volkskrant heeft de man inmiddels uitgenodigd op de redactie voor een gesprek.

Jurist Arnoud Engelfriet schreef daar in 2007 naar aanleiding van een ander incident een interessant stuk over.

Bekijk meer van

Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.